Traže blokadu imovine Tuša

Marina Čigoja
Traže blokadu imovine Tuša

Banjaluka - Predstavnici Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH i preduzeća koja su snabdijevala slovenački trgovački lanac "Tuš-trejd" zatražili su od institucija BiH da blokiraju pokušaj njegovog matičnog holdinga da proda nekretnine i da preispitaju poslovanje tog lanca u BiH.

"Tuš" je vlasnik objekata, a njegova povezana firma "Tuš-trejd" je u njima bila zadužena za prodaju i saradnju sa dobavljačima. Nakon što su obje firme objavile da prestaju sa poslovanjem, "Tuš" pokušava da proda objekte, a iza njega bi ostali samo dugovi.

Predstavnici STK-a i dobavljači, kojima su Slovenci ostali dužni oko 20 miliona KM, istakli su juče da se najvjerovatnije radi o smišljenoj prevari i organizovanom kriminalu s ciljem da se oštete proizvođači iz BiH. Istakli su da na to posebno ukazuje činjenica da je "Tuš" 2009. godine podijeljen u dva preduzeća, odnosno da je osnovan "Tuš-trejd" sa svega 2.000 KM kapitala.

Potpredsjednik STK-a BiH Bruno Bojić rekao je da će nadležnim institucijama biti proslijeđeno desetak zahtjeva, među kojima je najvažniji da bude obustavljena prodaja imovine "Tuša". Podsjetio je da je podnesena krivična prijava protiv vlasnika "Tuša" u Sloveniji Mirka Tuša, odgovornih lica u BiH, te firme "Tuš holding", "Tuš" i "Tuš-trejd".

- Biće data saglasnost advokatu Senadu Biliću da u ime svih oštećenih dopuni krivičnu prijavu u kojoj se traže hitne mjere zabrane prodaje i raspolaganja nekretninama u vlasništvu "Tuš holdinga" i povezanih lica - kazao je Bojić i podsjetio da domaće firme od "Tuša" potražuju oko 20 miliona KM i da ta kompanija u BiH ima oko 25 poslovnih objekata koji su opterećeni hipotekama.

Dobavljači su istakli da su konstantno morali da sa tom kompanijom sarađuju po novim uslovim i da su im pomjerani rokovi naplate sa prvobitnih 30 na 120 dana da bi naplatili svoja potraživanja.

Finansijski direktor "Vitinke" iz Kozluka Đorđe Miličević istakao je da ovo preduzeće potražuje od "Tuša" više od 100.000 KM. Direktor i vlasnik sarajevske firme "Interkamp" Nedim Kalamujić je istakao da je ovdje riječ o smišljenoj prevari i međunarodnom kriminalu.

- Tužilaštvo BiH mora što prije reagovati da bi problem bio riješen - rekao je Kalamujić i dodao da će oštećeni dobavljači, ako ne uspiju da naplate potraživanja, zahtijevati da ih obešteti osnivač "Tuša" iz Slovenije.

Kompanija "Tuš" u BiH posluje od 2006. godine, a od 2009. je podijeljena u dvije firme, odnosno na "Tuš", u čijem su vlasništvu nekretnine i "Tuš-trejd", koji se bavio trgovinom i ugovarao poslove sa domaćim dobavljačima, a objekte iznajmljivao od "Tuša". Ove firme naprasno su prestale sa radom u BiH, radnicima duguju plate i otpremnine, domaćim dobavljačima više od 20 miliona KM, a zbog poreskog duga i sumnjivog zahtjeva za povrat PDV-a pod lupu ih je stavila i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja je zatražila od Tužilaštva BiH da izda nalog za kompletnu provjeru njihovog poslovanja.

Zahtjevi

Bruno Bojić je istakao će biti podnesen i zahtjev za dostavljanje liste potraživanja i obaveza "Tuša" i sa njim povezanih firmi, te zahtjev svim nadležnim institucijama za preispitivanje poslovanja povezanih lica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana