Tradicija garant kvaliteta

Marina Čigoja
Tradicija garant kvaliteta

Banjaluka - Decenijama duga tradicija i vrhunski kvalitet osnovne su prednosti domaćih preduzeća koja se bave preradom voća i povrća i proizvodnjom bezalkoholnih pića.

Jedno od najpoznatijih domaćih preduzeća koje ima bogato iskustvo u preradi voća i povrća je banjalučka “Vitaminka”, u kojoj ističu da godišnje otkupljuju desetine hiljada tona voća i povrća. “Vitaminka” u svojoj ponudi ima krastavce, paprike, punjene paprike, miješanu salatu, marmelade, sokove, a najprepoznatljiviji artikal ovog preduzeća svakako je ajvar.  “Vitaminka” trenutno zapošljava oko 230 radnika.

Direktor prodaje u “Vitaminki” Pero Marić ističe da istorijat ovog preduzeća počinje 1947. godine, te da se danas malo firmi može pohvaliti tako dugom tradicijom.

- “Vitaminka” je prepoznatljiva po prerađevinama od voća i povrća. Poslije privatizacije modernizovali smo sve proizvodne linije i zahvaljujući upravo novim tehnologijama i starim recepturama uspjeli smo da zadržimo kvalitet i opstanemo na tržištu - naglasio je Marić.

Jedan od lidera u proizvodnji prirodnih mineralnih i izvorskih voda, sokova i osvježavajućih napitaka u RS svakako je i kompanija “Vitinka” iz Kozluka, koja je ujedno i jedna od najznačajnijih poluga razvoja privrede RS.

“Vitinka” zapošljava 160 radnika, a zbog sezonskih poslova u ovom preduzeću je angažovano još oko 40 radnika na određeno vrijeme.

Generalni direktor “Vitinke” Stevo Savić kaže da je ova firma svoju prodaju uglavnom koncipirala na domaćem tržištu, ali da jedan dio proizvoda i izvoze.

U odnosu na prošlu godinu “Vitinka” ima rast u prodaji za 12 do 15 odsto.

- Nadamo se da ćemo taj trend zadržati do kraja godine. Intenzivno radimo na tome da otvorimo i neka tržišta izvan Evrope i Evropske unije. Trenutno smo u pregovorima sa nekim arapskim kompanijama kako bismo uradili nešto ozbiljnije na polju izvoza - naglasio je Savić.

On je istakao da bi vlasti BiH morale da nađu mehanizam da zaštite domaće proizvođače “jer je svima jasno koliko je značajno svako radno mjesto”.

- “Vitinka” ima potencijala i mi sopstvenim snagama uspijevamo da odgovorimo svim izazovima na tržištu, ali sigurno je da bi uz značajniju pomoć vlasti naši poslovni rezultati mogli biti mnogo bolji - naglasio je Savić.

Teškoće

Pero Marić ističe da je domaća proizvodnja posebno značajna zbog toga što su sve dažbine koje plaćaju domaća preduzeća mnogo veće nego one koje se plate na uvoz robe.

- Domaće vlasti moraju da se angažuju i pomognu, prije svega,  poljoprivrednim proizvođačima. Nama, kao proizvođačima, ne treba pomoć u finansijskom smislu, već obezbjeđenje istih uslova kao uvoznicima. Dešava se da firme uvoze robu sumnjivog porijekla, a da to niko ne provjerava i sankcioniše, što nama svakako predstavlja ogroman problem - naglasio je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana