“Toščelik” kupio nikšićku Željezaru

RTS
“Toščelik” kupio nikšićku Željezaru

Nikšić - Na trećem tenderu za prodaju Željezare u Nikšiću, turska kompanija “Toščelik” kupila je nekadašnjeg giganta metalske industrije za 15,1 milion evra, prenosi RTS.

Na javnoj licitaciji u Privrednom sudu u Podgorici, na kojoj je učestvovala i kompanija “Neksan” iz Nikšića, turska firma je ponudila najveću cijenu za nikšićku fabriku, odnosno 15,1 milion evra.

Preduzeće “Neksan”, biznismena Miodraga Davidovića, ponudilo je 15 miliona evra, što je bila minimalna predviđena cijena za kupovinu Željezare.

Na prva dva tendera nikšićka Željezara je nuđena za 30 miliona evra, pa za 21 milion, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

Potom je raspisan treći oglas za prodaju Željezare, po početnoj cijeni od 15 miliona evra.

Kompanija “Toščelik” je član Tosjali grupe iz Istanbula i bavi se proizvodnjom kvadratnih i pravo-ugaonih profila, kao i industrijskih cijevi, šavnih i pocinkovanih.

Glavna tržišta “Toščelika” su zapadna i istočna Evropa, Srednji Istok i Afrika, a godišnja prodaja vrijedna je više od 100 miliona dolara.

Iz Željezare u Nikšiću koja se već skoro godinu nalazi u stečaju, ranije je saopšteno da je cilj četvrte privatizacije da fabrika dobije strateškog partnera.

Posljednji vlasnik je holandska kompanija ''Montenegro spešliti stils'', koja je napustila Željezaru u proljeće 2011. godine.

Nekadašnji nikšićki ginant, koji je zapošljavao više hiljada radnika, četvrtu privatizaciju dočekaće sa svega 320 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana