Torijevci blokiraju dodatno ulaganje

Glas Srpske
Torijevci blokiraju dodatno ulaganje

LONDON - Torijevci i u Donjem i Domu lordova najavili su da će blokirati plan ministra finansija Džordža Ozborna koji predviđa dodatno ulaganje u Međunarodni monetarni fond (MMF) radi pomoći evropskim zemljama koje su zapale u dugove, piše "Dejli telegraf".

MMF je saopštio da mu treba dodatnih 500 milijardi dolara za pomoć stabilizaciji globalne ekonomije, a veći dio te sume bio bi dat Grčkoj, Portugaliji i drugim zemljama evrozone koje su u krizi.

Prošlog vikenda na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj šef MMF-a Kristin Lagard rekla je da je došla sa malom torbom da pokupi novac.

Britanska vlada ima odobrenje parlamenta da da daljih deset milijardi funti MMF-u, ali se vjeruje da će Britanija morati da da 17 milijardi funti, koliki je njen udio u ukupnoj pomoći od 500 milijardi dolara.

Ministarstvo finansija tvrdi da je još rano govoriti o davanju dodatnog novca u fond jer Evropa još nije iznijela nikakav plan reforme ili jačanja svog fonda pomoći.

Dodatno finansiranje od strane britanskih poreskih obveznika van dogovorenih deset milijardi funti zahtijevaće odobrenje oba doma parlamenta.

Ministarstvo finansija daće vremena evropskim liderima da povećaju svoj fond pomoći i sprovedu reforme prije nego dodaju još sredstava u rezerve MMF-a.

Dejvid Dejvis, torijevac i vodeći evroskeptik, rekao je da bi odvajanje dodatnih sredstava za MMF kao pomoć Evropi značilo bacanje novca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana