Topić: Uskoro finansijska ponuda kineske kompanije

SRNA
Topić: Uskoro finansijska ponuda kineske kompanije

Banjaluka - Preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" ovog mjeseca očekuje finansijsku ponudu od kineske građevinske kompanije "Sinohidro", koja je zainteresovana za izgradnju autoputa od Banjaluke do Mliništa, na granici sa Federacijom BiH, te dalje prema Glamoču i Splitu.

Direktor "Autoputeva Srpske" Dušan Topić rekao je danas Srni da je kineska kompanija već obezbijedila podršku kineske Eksim banke da kreditnim aranžmanom podrži izgradnju ove saobraćajnice, što pokazuje koliko su Kinezi ozbiljni u namjeri da realizuju ovaj projekat.

On je naglasio da će po dostavljanju finansijske ponude sa precizno definisanim cijenama, premjerima i jediničnim cijenama kilometra autoputa, biti donesena odluka o početku pregovora sa Eksim bankom o kreditnom aranžmanu i uslovima.

Topić je dodao da ta banka za projekte u jugoistočnoj Evropi nudi povoljne uslove, odnosno maksimalno dva odsto kamate i rok otplate do 20 godina, uz grejs period od tri do pet godina, što će biti predmet daljih pregovora.

On je rekao da je autoput do Banjaluke do Splita dug oko 190 kilometara, od čega 93 kilometara prolaze kroz Srpsku, 70 kilometara kroz Federaciju BiH, a 20 do 30 kilometara ide preko teritorije Hrvatske, u zavisnosti od konačnog izbora trase.

Topić je naveo da bi trasa autoputa trebalo da ide od čvora "Glamočani", preko Kola i platoa Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mjesta Baraći i dalje prema granici sa FBiH.

"Zbog složenosti projekta, njegova realizacija ići će u dvije faze, od kojih prva podrazumijeva izgradnju autoputa od Banjaluke, odnosno čvora žGlamočaniž do Mrkonjić Grada, tačnije, do spoja sa putem AVNOJ-a", rekao je Topić.

On kaže da se vrijednost prve faze procjenjuje na oko 600 miliona evra.

Topić ističe da je, osim Srpske, interes za izgradnju autoputa Banjaluka-Split, izrazila je i FBiH, koja je već započela izradu projektne dokumentacije.

On dodaje da bi projekat uskoro trebalo da bude prezentovan i u Splitu, budući da je Hrvatska treći subjekat u ovom projektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana