Topi se srednja klasa

Agencije
Topi se srednja klasa

Berlin - U Njemačkoj se srednja klasa sve više smanjuje što izaziva zabrinutost kod mnogih stručnjaka. Oko 58 odsto stanovnika Njemačke danas pripada srednjoj klasi, dok ih je 1997. bilo 65 procenata.

Te brojke proizlaze iz studije univerziteta u Bremenu i Njemačkog instituta za privredna istraživanja, koju je naručila fondacija "Bertelsman", prenosi Dojče vele.

U srednju klasu ubrajaju se oni koji imaju na raspolaganju 70 do 150 odsto prosječnog prihoda. Kod četvoročlane porodice radi se o 2.400 do 5.000 evra mjesečno.

Studija kao kriterijume uzima obrazovanje i zanimanje, objašnjava Olaf Groh-Zamberg, profesor sociologije na univerzitetu u Bremenu i jedan od autora studije.

- Raspodjela prihoda u Njemačkoj se sve više polarizuje i sve su manje mogućnosti prelaska iz niže u srednju klasu - kaže on.

Za Groh-Zamberga takav razvoj je zabrinjavajući. On podsjeća da je srednja klasa u Njemačkoj u samo pet godina smanjena za čak sedam procenata. Ipak, njegov kolega, sociolog Štefan Hradil, to ne smatra tako dramatičnim.

- Dijelovi srednje klase imaju odlične šanse za društveni uspon. Dakle, ako je srednja klasa smanjena, onda to nije automatski loša vijest. Kada veći dio srednje klase zapadne u poteškoće, dolazi do političke destabilizacije - kaže on.

Bez obzira na negativni trend, u Njemačkoj se i dalje više od polovine stanovnika ubraja u srednju klasu. To je, u poređenju sa drugim zemljama, dobar rezultat. U državama koje imaju slabiju srednju klasu češće se javljaju određeni problemi.

- Što su veće socijalne razlike, to je više problema s kriminalom i drugim negativnim pojavama - ističe Hradil.

Političari na redu

Zbog sve većeg broja onih koji imaju niža primanja i koji imaju slabe šanse za uspon u srednju klasu, Olaf Groh-Zamberg smatra da bi njemačka vlada što prije trebalo da preduzme ozbiljnije mjere kojima bi omogućila taj uspon.

On istovremeno traži i uvođenje mjera kojima bi se spriječilo sve osjetnije smanjivanje solidarnosti kod bogatog sloja građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana