Toma Ćukić, senior menadžer u konsultantskoj kući A.T. Kearney: Banke još nisu na nivou otprije globalne krize

Željka Kokot
Toma Ćukić, senior menadžer u konsultantskoj kući A.T. Kearney: Banke još nisu na nivou otprije globalne krize

Banjaluka - Rezultati istraživanja, kojim je obuhvaćeno više od 90 bankarskih grupacija u 22 evropske zemlje uključujući i BiH, daju prostora za umjereni optimizam iako je situacija i dalje lošija u poređenju sa periodom prije izbijanja globalne ekonomske krize 2008. godine.

Istraživanje je obavila globalna konsultantska kuća "A.T. Kearney", koja klijentima širom svijeta pomaže u rješavanju poslovnih izazova.

- "A.T. Kearney" na osnovu šest pokazatelja meri uspešnost banaka u Evropi. Ukratko, mogu da kažem da rezultati daju prostora za umereni optimizam iako je situacija i dalje lošija od one pre početka ekonomske krize. Prihodi po klijentu i po zaposlenom se u poslednjih godinu nisu drastično promenili. Ali, svaki vlasnik očekuje rast pa će banke morati ozbiljnije da se usmere na troškovnu transformaciju i na oporavak prihoda. Moraće da nađu alternativne, inovativne izvore, izvan standardnih okvira kao što su prihodi od kamata koje imaju trend snižavanja - kaže za "Glas Srpske" senior menadžer konsultantske kuće "A.T. Kearney" Toma Ćukić.

Bankarski sektor u BiH i regionu, prema njegovim riječima, karakterišu slični trendovi kao i u ostatku Evrope.

- RS, BiH i naš region u ovom segmentu prate stanje u Evropi, ali moram da istaknem da naš region i dalje ima potencijal za rast. Naravno, postoje i razlike, naročito u segmentu poslovanja sa stanovništvom. Situacija se razlikuje od banke do banke, najuspešnije su naravno one u zemljama sa stabilnom privredom, ali svakako banke koje su na vreme shvatile prednosti digitalizacije - istakao je Ćukić.

Govoreći o preporukama koje su se iskristalisale iz rezultata istraživanja, Ćukić je istakao da se izdvajaju tri pravca djelovanja banaka.

- Neminovna je troškovna transformacija u okviru koje banke moraju da nastave sa daljim snižavanjem troškova poslovanja, klijenti moraju biti u centru pažnje i aktivnosti koje se strukturiraju oko njihovih potreba i navika, te prihvatanje i usklađivanje sa digitalnim dobom u kome živimo. Digitalizacija nije samo smanjenje broja ekspozitura i ponude nekoliko zanimljivih aplikacija. Digitalna transformacija počinje na vrhu i obuhvata sve zaposlene - objasnio je Ćukić.

Banjaluka divan grad

Toma Ćukić kaže da se raduje svakom dolasku u Banjaluku.

- Ovo je divan grad i uvek rado dolazim. Istraživanje nije konkretan povod, ali sam rad da podelim ove rezultate, koji su zaista korisni. Ovog puta sam ovde zbog regionalnog projekta sa našim klijentom koji posluje na području gotovo celog Balkana - istakao je Ćukić.

Tradicija

Konsultantska kuća "A.T. Kearney" postoji od 1926. godine i ima 61 kancelariju u poslovnim centrima u 40 zemalja. Bankarska industrija je među velikim klijentima ove konsultantske kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana