Tokom trgovanja u oktobru berze izgubile 5,8 biliona dolara

Glas Srpske
Tokom trgovanja u oktobru berze izgubile 5,8 biliona dolara

LONDON, NjUJORK, TOKIO - Agencija "Standard & Poor's" saopštila je da su u oktobru dionice na 52 berze u svijetu na vrijednosti izgubile oko 5.790 milijardi dolara, što je najveći gubitak u istoriji.

Time je, naime, nadmašen gubitak iz prethodnog mjeseca kada su dionice na vrijednosti, izgubile 4.000 milijardi dolara.

Pri tome je na američkim berzama zabilježen najveći gubitak, 2.270 milijardi dolara ili otprilike 40 odsto cjelokupnog gubitka u svijetu.

Međutim, S&P indeks pao je u oktobru "samo" 18 odsto, što je manje nego na drugim berzama, jer je prosječan pad vodećih svjetskih indeksa iznosio 20,7 odsto. Najveći pad indeksa zabilježen na mađarskoj berzi, 43,2 odsto, što odgovara gubitku od 8,6 milijardi dolara.

Prvi dani novembra protiču na svjetskim berzama znatno mirnije. Nakon snažnog skoka cijena u ponedjeljak, na većini azijskih berzi juče vodeći indeksi nisu oscilirali tako oštro kao prošlog mjeseca.

U Singapuru i Šangaju vodeći indeksi juče su pali oko jedan odsto. U Hong Kongu i Seulu, cijene dionica bilježe blagi rast. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, pao je juče 1,9 odsto, čime je prekinut njegov petodnevni rast.

Australijska berza zatvorena je s gotovo nepromijenjenim indeksom u odnosu na ponedjeljak, jer su prethodni gubici od oko dva odsto anulirani nakon što je tamošnja centralna banka smanjila kamate.

Najviše su, više od šest odsto, juče skočile cijene dionica na Tokijskoj berzi, koja nastoji da uhvati korak sa snažnim rastom azijskih berzi, jer se u Japanu zbog praznika u ponedjeljak nije radilo.

Slabljenje japanskog jena podstaklo je rast cijena dionica velikih izvoznika, pa čak i automobilskih proizvođača, kao što su "Tojota" i "Honda", uprkos podacima o padu prodaje automobila u SAD u oktobru za čak 32 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana