Tojota pod istragom američkog Kongresa

Glas Srpske
Tojota pod istragom američkog Kongresa

NjUJORK - Japanska "Tojota", najveći proizvođač automobila na svijetu, suočena je sa istragom američkog Kongresa povodom povlačenja 2,3 miliona vozila sa tržišta u SAD zbog problema sa papučicom za gas.

Analitičari ocjenjuju da iza "brige" Amerikanaca oko najvećeg povlačenje vozila sa tržišta u istoriji auto-industrije, ne stoji briga za vozače, nego pokušaj da se naruši ugled "japanaca" i vrati povjerenje u posrnulu američku auto-industriju, prenijele su agencije.

"Tojota" je sa tržišta SAD, tokom posljednjih deset dana povukla osam modela, zbog greške u mehanizmu papučice za gas, kao i zbog problema sa prostirkom koja se nalazi ispod vozačevih nogu.

- U pitanju su luksuzni džipovi "RAV4" "hajlender" i "sekvoja", putnički automobili "korola", "kamri", "avalon" i "matriks", kao i kamioneti tipa "tundra" - navode analitičari i dodaju da je odluka američkog Kongresa da se bavi istragom povlačenja automobila sa tržišta neuobičajena, s obzirom na to da "Tojoti" ovo nije prvi put da zbog nedostataka povuče svoja vozila sa tržišta.

Neuobičajena akcija američkih kongresmena, objašnjavaju analitičari, stigla je odmah nakon što je "Tojota", zbog istih problema, povukla svoje modele i sa tržišta u Evropi i Kini. Sa evropskog tržišta opozvano je 1,8 miliona vozila, a sa kineskog 75.000.

Predsjedavajući Komiteta američkog Kongresa za energetiku i trgovinu Henri Vaksem izjavio je da će u februaru biti održana rasprava u Kongresu na temu koliko je brzo i efikasno japanski proizvođač automobila reagovao na nenamjernu i opasnu grešku.

Analitičari upozoravaju da će tehnički problemi na "Tojotinim" vozilima nanijeti veliku štetu ugledu japanskog proizvođača, koji je u svijetu bio poznat po pouzdanosti i kvalitetu.

Izvinjenje

Predsjednik "Tojote" Akio Tojota javno se izvinio zbog opoziva vozila, te je za sve probleme u kompaniji sam preuzeo odgovornost. Mediji u Japanu počeli su da spekulišu o "Tojotinom" vođstvu, koje je kompaniju u krizi, gurnulo u još veću ekonomsku nestabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana