Tojota plaća 17,35 miliona dolara zbog povrede propisa

Agencije
Tojota plaća 17,35 miliona dolara zbog povrede propisa

Njujork - Sjedinjene Američke Države kaznile su japanskog proizvođača automobila “Tojotu” sa 17,35 miliona dolara, jer je presporo obavijestio vlasti o problemu bezbjednosti kod nekih od svojih modela, saopštila je Američka agencija za bezbjednost saobraćaja na autoputevima, prenose agencije.

Agencija navodi da je to najveća moguća kazna za prekršaj propisa koji se odnosi na povlačenje vozila iz saobraćaja radi vanredne popravke.

U pitanju je tepih koji može da se izgužva i zaglavi papučicu za gas, što je bio uzrok desetine saobraćajnih nesreća sa smrtonosnim posljedicama 2009. godine, kada su u “Tojoti” zamijenili tepihe u automobilima.

Agencija navodi da je taj problem na modelima “Leksus” ponovo otkrila početkom 2012. godine, a “Tojotu”, koja proizvodi ove luksuzne automobile, je kontaktirala u maju.

Proizvođač je odgovorio mjesec dana kasnije, nakon što je obaviješten o 63 nesreće “Leksusa” iz 2009. godine.

“Tojota” je tako prekršila američki zakon koji zahtijeva da proizvođač u roku od pet radnih dana obavijesti Agenciju o postojanju bezbjednosnog problema i da smjesta pozove vlasnike vozila na popravku.

“Tojota” je tek krajem juna pozvala vlasnike 154.000 limuzina marke “Leskus” u SAD da ih dovezu u servis radi zamjene tepiha koji može da se izgužva i zaglavi papučicu za gas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana