Tojota isplaćuje 1.6 milijardi dolara oštećenim kupcima u SAD

Agencije
Tojota isplaćuje 1.6 milijardi dolara oštećenim kupcima u SAD

Japanski proizvođač je postigao nagodbu prema kojoj će isplatiti odštetu vlasnicima više od 10 miliona Tojota koje su od 2009. povučene na vanredni servis zbog problema sa zaglavljivanjem papučice za gas.

Kako saznaje Blumberg, riječ je o sumi od 1,63 milijarde dolara (oko 1,23 milijarde evra). Novac će biti isplaćen vlasnicima s obzirom da je nakon afere sa zaglavljivanjem papučice za gas i nekontrolisanim ubrzavanjem vozila, pomenutim automobilima marke Tojota pala vrijednost na tržištu.  

Loša reputacija nastavila je da prati automobile čak i kada je problem sa zaglavljivanjem papučice otklonjen u servisu, pa će svakom kupcu biti isplaćena suma u visini gubitka vrijednosti njihovog vozila na tržištu.  

"Željeli smo da naše kupce maksimalno obeštetimo", izjavio je pravni zastupnik Tojote u SAD, dok je advokat koji zastupa vlasnike vozila rekao da će svima biti isplaćeno 100 odsto novčanog iznosa koji je tražen u odšetnom zahtjevu.  

Visina odštete kreće se od svega desetak, pa do čak 10.000 dolara, u zavisnosti od modela automobila i raznih drugih faktora.  

Treba napomenuti da ukupna suma ne obuhvata odštetu koju će Tojota isplatiti onima vlasnicima koji su zbog probelma sa nekontrolisanim ubrzavanjem doživjeli saobraćajnu nesreću, s obzirom da se u vezi sa tim pitanjem vodi poseban sudski proces.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana