Todorić prodaje najjače brendove?

Tanjug
Todorić prodaje najjače brendove?

Zagreb - Hrvatski koncern Agrokor prodaje Stanić grupi svoj brend Džusi (Juicy) i dio pogona u kojima se proizvode istoimeni sokovi, pišu hrvatski mediji.

Kako navodi zagrebačka štampa potvrda te, zasad nezvanične informacije, trebalo bi da bude objavljena ove nedjelje.

Ivica Todorić, prvi čovjek Agrokora, prodaje Svjetlanu Staniću, vlasniku Stanić grupe dio proizvodnje u Jamnici, Mladini i Sarajevskom kiseljaku, piše zagrebački "Jutarnji list". Pritom, u Jamnici ostaje samo proizvodnja voda.

Hrvatski mediji ocjenjuju da je to gotovo senzacionalna vijest, jer se Agrokor prvi put rješava jednog od svojih najjačih brendova, a i vrijednost transakcije je impresivna - navodno je riječ o 48 miliona evra (360 miliona kuna). Tu transakciju, kako se navodi, finansira Zagrebačka banka.

U Agrokoru nisu htjeli da komentarišu ovaj posao, kao ni Slobodan Juračić, potpredsjednik Stanić grupe.

"Jutarnji list" napominje da odluka Stanić grupe da preuzme Agrokorovu proizvodnju sokova ne čudi, s obzirom na to da se još prije dvije godine nadmetala za kupovinu slovenačkog Fruktala, koji je na kraju kupio srpski Nektar.

Stanić grupa, koja je u trgovačko-distributivnom biznisu na području BiH i Hrvatske, već neko vrijeme planira proizvodnju sokova, bez obzira na neuspjeh sa Fruktalom, pa je početkom decembra osnovala firmu Stanic Beverages d.o.o., čija je delatnost upravo proizvodnja svih vrsta pića.

"Jutarnji list" konstatuje da predstavlja iznenađenje što Todorićev koncern, koji se smatra najvećim akviziterom u regionu, sada nešto prodaje, ali da sve postaje jasnije u kontekstu preuzimanja najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca Merkator, za koji Agrokor treba uskoro da zatvori finansijsku konstrukciju.

Sredinom prošle nedjelje Agrokor je prikupio 67 miliona evra od američkog investicionog fonda V.P. Keri za pet velikih trgovinskih objekata u Hrvatskoj, koji su prema modelu "sale and leace back" potom unajmljeni na 20 godina.

Prije nekoliko dana u Sloveniji su se opet pojavile medijske spekulacije da Agrokor ne može da pribavi novac za kupovinu Merkatora. Agrokor je takve informacije demantovao u izjavi slovenačkoj novinskoj agenciji STA i jasno poručio da je i dalje u tom poslu.

Prema kupoprodajnom ugovoru, potpisanom sredinom juna ove godine, Agrokor se obavezao da od prodajnog konzorcijuma 12 firmi, banaka i Pivovarne Laško, preuzme 53,123 odsto deonica Merkatora, i da za dionicu plati 120 evra, što je ukupno oko 240 miliona evra. Kako je prenio poslovni portal Seebiz, za 100-procentni udio u Merkatoru, Agrokoru bi bilo potrebno 452 miliona evra.

Prema informacijama iz slovenačkih izvora, sudbina te transakcije trebalo bi da bude poznata do kraja januara.

Najnoviji Agrokorovi potezi pokazuju da je u manje od nedielju dana bez ikakvih banaka mogao da skupi čak 115 miliona evra, što samo govori o njegovoj snazi, a što nikako ne odgovara protivnicima prodaje Merkatora u Sloveniji.

To istovremeno potvrđuje koliko je Todoriću stalo do Merkatora, napominje "Jutarnji list".

Agrokor je najveća hrvatska privatna kompanija sa oko 40.000 zaposlenih, a bavi se maloprodajom, proizvodnjom, preradom i distribucijom hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana