Todorić najbogatiji čovjek na Balkanu

Agencije
Todorić najbogatiji čovjek na Balkanu

ZAGREB - Ivica Todorić, vlasnik koncerna "Agrokor", najbogatiji je biznismen na Balkanu, drugo mjesto zauzima slovenački milioner Sandi Češko iz "Studija Moderna Slovenija", a treće vlasnik "MK grupe" Miodrag Kostić.

Bogatstvo najbogatijeg na Balkanu, vlasnika "Agrokora", koji posluje u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, procjenjuje se na 581,8 miliona evra.

Kralj dušeka i TV prodaje Sandi Češko predstavlja se kao milioner koji nema sekretaricu, jahtu, ni vikendicu, a ipak prema "Forbsu", njegovo bogatstvo vrijedi oko 410,6 miliona evra, dok se bogatstvo prvog čovjeka "MK grupe" Miodraga Kostića procjenjuje na oko 234 miliona evra.

Kostićeva kompanija jedna je od najuspješnijih u Srbiji, a u njenom sastavu posluje 36 povezanih preduzeća u oblasti poljoprivrede, turizma, upravljanja nekretninama, IT tehnologijama i finansijama.

Četvrti na listi "Forbsa", s bogatstvom od 145,4 miliona evra je Emil Tedeschi, vlasnik "Atlantik grupe", koja posluje u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji.

Peti na toj rang-listi je Vuk Hamović, vlasnik "EFT grupe". Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 2,17 milijardi evra, prenijeli su portali.

Listu regionalnih bogataša donosi novo izdanje magazina "Forbs", a na njoj su se našli vodeći privrednici u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Makedoniji.

U analizi "Forbsa" ističe se da regija bez obzira na impresivne poslovne rezultate nije dovoljna za dugoročni poslovni uspjeh. Zbog toga su najveće regionalne kompanije već izašle iz regionalnih okvira, ali i sami procjenjuju da će za dalji rast morati da se udružuju i zajedno izlaze na velika tržišta.

To povezivanje na nedavnom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu kao temu nametnuo je i Miodrag Kostić, poznat i kao kralj šećera.

Simbolično, Kostić je kroz zajedničku imaginarnu firmu u kojoj bi bio "Agrokor" Ivice Todorića, njegova "MK grupa", "Atlantik grupa", "Podravka" i "Nektar" u vlasništvu porodice Radun iz Srbije prikazao stvarnu snagu regionalnog diva koji bi imao gotovo sedam milijardi evra godišnjeg prihoda. Kostić je čak i složio ime te megakompanije AMANP.

**************

1. Ivica Todorić, koncern "Agrokor" - 581,8 miliona evra

"Agrokor" koncern najveća je privatna kompanija u Hrvatskoj i jedna od najjačih kompanija u jugoistočnoj Evropi sa 40.000 zaposlenih. Unutar "Agrokora", kojem su primarne djelatnosti proizvodnja i distribucija hrane i pića te maloprodaja, između ostalih, posluju "Jamnica", "Ledo", "Zvijezda", "PIK Vrbovec", "Belje", "Konzum". U slučaju da konačno uspije preuzeti slovenački "Merkator", Todorića će teško neko srušiti s vodeće pozicije u regionalnom klubu najbogatijih.

 

2. Sandi Češko, "Studio Moderna Slovenija"  - 410,6 miliona evra

"Studio Moderna" s "Top šopom" najveća je firma za TV prodaju u istočnoj Evropi, a djeluje u dvadesetak zemalja. Kao i Todorić u Hrvatskoj, Češko je u Sloveniji stabilan na prvom mjestu najbogatijih od 2011. Kralj dušeka i direktne prodaje predstavlja se kao skroman milioner koji nema sekretaricu, jahtu, niti vikendicu.

 

3. Miodrag Kostić, "MK grupa" - 234 miliona evra

"MK grupa" je holding kompanija, jedna od najuspješnijih u Srbiji u čijem se sastavu nalazi 36 povezanih preduzeća koja posluju u poljoprivredi, turizmu, upravljanju nekretninama, IT tehnologiji, finansijama. S neto profitom od 37,2 miliona evra u 2011. godini Kostić je na vrhu liste po tom kriterijumu. Prema rastu jedan je od najjačih u regiji.

 

4. Emil Tedeschi, "Atlantik grupa" - 145,4 miliona evra

"Atlantik grupa" je hrvatska multinacionalna kompanija s firmama i predstavništvima u 11 zemalja, koja svoje proizvode izvozi na više od 30 tržišta širom svijeta. Poslovni uspjeh grade na brojnim brendovima kao što su "Rosal", "Argeta", "Kokta", "Cedevita", "Smoki", "Melem" i mnogi drugi. Tedeschi je stabilan član kluba najbogatijih u čijem je vrhu već godinama: drugi na ljestvici u Hrvatskoj, pri vrhu u regiji.

 

 

5. Vuk Hamović, "EFT grupa"  - 2,17 milijardi evra

Vuk Hamović živi i radi u Londonu i smatra se najvećim trgovcem strujom od Ukrajine do Grčke. EFT je u 2011. godini u svijetu ostvario 2,17 milijardi evra prometa, a samo je EFT Beograd ostvario promet od 161,8 miliona evra. Prema mišljenju većine analitičara, globalno najuspješniji Srbin među preduzetnicima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana