Timoti Gajtner - Dodatne mjere za ekonomski uspon

Glas Srpske
Timoti Gajtner - Dodatne mjere za ekonomski uspon

VAŠINGTON - Američki ministar finansija Timoti Gajtner izjavio je da postoje nagovještaji o slabljenju privredne krize u njegovoj zemlji, ali da će za ekonomski oporavak biti potrebne i dodatne stimulativne mjere, prenijele su agencije.

Gajtner je precizirao, u razgovoru sa novinarom TV mreže ABC, da američki finansijski sistem više nije u opasnosti od raspada, ali je priznao da u domaćoj ekonomiji postoje veliki problemi zbog rastuće nezaposlenosti i buyetskog deficita većeg od hiljadu milijardi dolara.

Ranije usvojen program američke vlade za podsticanje rasta domaće privrede, u vrijednosti od blizu 800 milijardi dolara, trebalo bi da ima trajniji pozitivan uticaj, kazao je Gajtner, uz opasku da njegovo ministarstvo neće zahtijevati dodatna sredstva.
On je, međutim, upozorio da će nakon što se ekonomski oporavak učvrsti vlada morati da donosi "teške odluke" da bi se "vrlo dramatično" snizio ogroman buyetski manjak.

Bivše šef Uprave federalnih rezervi SAD Alan Grinspen je ocijenio, za istu TV stanicu, da je nakon realizacije vladinog stimulativnog paketa primjetno poboljšanje u američkom finansijskom sistemu.

Grinspen je istovremeno ukazao da će se stopa nezaposlenosti u SAD i dalje uvećavati, ali nešto sporijim tempom nego prethodnih mjeseci.

U SAD trenutno je bez posla oko 14,5 miliona ljudi, ili oko 9,5 odsto od ukupno raspoložive radne snage, a Gajtner ocjenjuje da najviši nivo nezaposlenosti treba očekivati u drugom polugođu iduće godine.

Direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta SAD Lorens Samers smatra da je pogoršanje situacije na domaćem tržištu rada posljedica nastojanja biznismena da smanjenjem izdataka za radnu snagu ublaže negativan uticaj ekonomske krize.

Samers je ocijenio da tekući rast nezaposlenosti ne znači da su vladine stimulativne mjere za oživljavanje privrede neuspješne, prenijela je agencija Blumberg.

Administracija SAD očekuje, prema riječima Samersa, da vladine stimulativne mjere omoguće očuvanje ili otvaranje najmanje tri miliona radnih mjesta.

Veliki broj prosvjetnih radnika i policajaca širom SAD sačuvali su svoja radna mjesta zahvaljujući vladinim antikriznim mjerama, ocijenio je Samers.

Republikanci

Mnogi članovi opozicione Republikanske partije ističu da je realizacija vladinog stimulativnog programa neuspješna i da će zemlju gurnuti u još veću privrednu krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana