Tihi: Bez novca MMF-a u BiH će biti katastrofalno

Agencije
Tihi: Bez novca MMF-a u BiH će biti katastrofalno

Sarajevo - Ono što radi MMF, radi u interesu svojih investitora najrazvijenijih zemalja i njegove preporuke su nama teške za implementaciju.

Izjavio je ovo profesor Univerziteta u Sarajevu Boris Tihi, a prenijele su agencije.

Tihi je, međutim, istakao da se u BiH mora prihvatiti ono što se traži, jer da nema sredstava MMF-a situacija bi bila katastrofalna.

On je naglasio da je veoma teško procijeniti koliko će još godina BiH biti zavisna od kreditnih aranžmana sa MMF, upozorivši da će 2014. godina biti najkritičnija kada će BiH morati da izmiri obaveze prema MMF-u, a to sigurno neće biti u mogućnosti.

Kako je naveo, rješenje će biti pravljenje novog stend baj aranžmana sa MMF, za koji je očekivati da će biti po BiH još nepovoljniji.

BiH očekuje isplatu sljedeće tranše iz aranžmana MMF od oko 78 miliona KM u maju, nakon što je Parlament FBiH usvojio zakon o povoljnijem penzionisanju boračkih kategorija.

Prethodno će IO MMF razmotriti pismo namjere koje treba da potpišu FBiH i Republika Srpska, nakon čega bi trebalo da bude odobrena sljedeća tranša iz kreditnog aranžmana sa MMF-om koji je odobren u septembru prošle godine od 800 miliona KM.

Novac od stand-baj aranžmana namijenjen je za podršku budžetima entiteta i raspodjeljuje se u razmjeri dvije trećine za FBiH i jedna trećina za Srpsku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana