Testovi za banke

Glas Srpske
Testovi za banke

VAŠINGTON - Američke finansijske vlasti sprovešće uskoro niz testova kako bi utvrdile koje od najvećih američkih banka treba da dobiju veću finansijsku pomoć u slučaju daljeg produbljivanja recesije, rekao je izvor blizak administraciji predsjednika Baraka Obame, javila je Beta.

Taj izvor je naveo u subotu da će finansijske vlasti odobriti dodatnu pomoć ako se ustanovi da je bankama potreban dodatni kapital. Očekuje se da banke dobiju dodatne informacije o takozvanom testu opterećenja u predstojećim nedjeljama.

Najveće američke banke imaju "dobar kapital" u sadašnjima
okolnostima, rekao je izvor dodajući da Obamina administracija želi da osigura da mogu da odole oštrijoj ekonomskoj klimi i odigraju značajnu ulogu u održavanju protoka kredita.

Prvobitno su planovi za testove opterećenja najavljeni 10. februara kao dio plana ministra finansija Timotija Gajtnera za stabilizaciju banaka, ali je izvor u subotu prvi put povezao testove s vladinom podrškom velikim bankama.

Obamina administracija u petak je pokušala da odagna strahove da će vlada nacionalizovati neke velike banke koje se bore s gubicima i manjkom povjerenja, prije svega, Sitigrupu i Banku Amerike.

Portparol Bijele kuće Robert Gibs rekao je da administracija nastavlja snažno da veruje da je privatan bankarski sistem ispravan put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana