Teška rasprava o budžetu Unije

Agencije
Teška rasprava o budžetu Unije

Brisel - Lideri EU počeli su razgovore o sedmogodišnjem budžetu evropskog bloka uz snažne apele da se troškovi usklade sa politikom štednje koja se vodi u mnogim članicama.Velika Britanija je saopštila da su najnoviji prijedlozi EU "korak u dobrom smjeru", ali da "ne idu dovoljno daleko" i da se troškovi moraju dodatno smanjiti.

Poljska i njeni bivši komunistički susjedi žele da se sadašnji nivo javnog trošenja zadrži ili poveća. Riječ je o zemljama koje se snažno oslanjaju na novac iz Brisela.

Izvještači prenose da će se teška rasprava i cjenkanje nastaviti i sutra, a možda i duže, prenio je Bi-Bi-Si.

Britanski premijer Dejvid Kameron razgovarao je oko pola sata sa predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompejem i predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom.

Evropska komisija, koja sastavlja nacrte zakona EU, predložila je povećanje budžeta za 4,8 odsto u odnosu na budžet u periodu od 2007. do 2013. godine.

Francuska je zaprijetila da će uložiti veto ako subvencije za poljoprivredu budu umanjene. Još neke zemlje, među kojima je Danska, imaju svoje zahtjeve, pa svako približavanje britanskoj ideji o smanjenju budžeta stvara dodatne probleme.

Njemačka nije daleko od Van Rompejevog prijedloga i spremna je na kompromis. Berlin je zauzeo zaštitnički položaj prema susjednoj Poljskoj i ne želi da izgubi naklonost važnog saveznika.

Njemačka, poput Britanije, takođe želi da vidi rezanje administrativnih troškova i uravnotežen budžet koji bi bio orijentisan prema jačanju privrednog rasta i inovacija, uz manje izdatke za poljoprivredne subvencije.

Dopisnici procjenjuju da će biti veliki uspjeh ako razgovori budu okončani do sutra, kada bi samit trebalo da se završi. Skup bi mogao da bude produžen i na subotu ili da potpuno propadne, navodi se u izvještajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana