Termoelektrana Ugljevik ispunila godišnji plan proizvodnje

Rade Jelić
Termoelektrana Ugljevik ispunila godišnji plan proizvodnje

UGLjEVIK – Termoelektrana "Ugljevik" već je ispunila plan proizvodnje struje za ovu godinu, pa je Nadzorni odbor preduzeća usvojio rebalans plana, čijim bi sprovođenjem bila ostvarena najbolja poslijeratna proizvodnja struje.

Direktor Rudnika i termoelektrane "Ugljevik" Anto Gajić istakao je da dobri rezultati ohrabruju upravu preduzeća da realizuju planirane investicije, odnosno da započnu rekonstrukciju kotla i projekat odsumporavanja dima iz termoelektrane, u šta bi trebalo da bude uloženo 34 miliona maraka, odnosno 113 miliona evra.

Rekonstrukcija kotla je najznačajnija investicija za četvrt vijeka postojanja TE čija je vrijednost procijenjena na 34 miliona maraka i čija bi realizacija produžila vijek termoelektrane za najmanje dvadeset godina.

- Već smo raspisali tender i očekujemo da izbor najpovoljnijeg ponuđača završi u ovoj godini kako bi se do 2010. godine krenulo sa poslom - istakao je Gajić i pojasnio da bi završetkom ovog kapitalnog projekta povećali nivo proizvodnje struje.

Uprava i Nadzorni odbor ugljevičkog Rudnika i termoelektrane odlučili su da krenu i u realizaciju projekta koji će biti plaćen kreditom japanske vlade, kojim je predviđeno odsumporavanje dimnih gasova, a koji je vrijedan 113 miliona evra. Riječ je o kreditu sa rokom otplate 30 godina, grejs periodom od 10 godina i kamatom od 0,5 odsto. Realizacijom ovog projekta, kaže Gajić, smanjilo bi se zagađenje vazduha.

Ostalo je još da se čuju riječi "Elektroprivrede RS" i Vlade Republike Srpske, a zatim i Savjeta ministara BiH.

Za nepunih deset mjeseci u TE "Ugljevik" proizvedeno je 1.412 gigavat-časova struje, koliki je bio godišnji plan, pa je uprava odlučila da se plan rebalansira na 1.537 gigavat-časova.

- Ako ostvarimo i ovaj plan, bila bi to najbolja poslijeratna proizvodnja struje, odnosno treća od kada TE radi - kaže Gajić.

Obnova

Termoelektrana "Ugljevik", koja je elektroenergetski gigant Republike Srpske, počela je sa radom prije 25 godina i od tada njen sistem nije značajnije obnavljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana