Telenor za licencu daje 1,05 miliona evra

Glas Srpske
Telenor za licencu daje 1,05 miliona evra

BEOGRAD - Kompanija "Telenor Srbija" ponudila je 1,05 miliona evra za licencu za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji, kazali su u petak poslije otvaranja ponude u Republičkoj agenciji za telekomunikacije, javio je Tanjug.

- Odluka o dodjeli licence, koja se izdaje na period od deset godina, biće donijeta na Upravnom odboru Agencije najkasnije do 10. februara ove godine - kazali su u Agenciji za telekomunikacije.

Generalni direktor "Telenora Srbija" Ćel-Morten Jonsen rekao je da je ta kompanija sprema za nastavi da
investira u telekomunikacije u Srbiji, a jedan od važnih faktora jeste i adekvatan pristup infrastrukturi. On nije želio da precizira koliko će iznositi investicije, ali je rekao da će po dobijanju licence "Telenor" odmah započeti sa izmjenama postojeće mreže.

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić ocijenila je ovu ponudu norveške kompanije kao prihvatljivu i dodala da su toliko otprilike i ostale zemlje u okruženju, koje su uvele privatne operatere za fiksnu telefoniju, naplatile svoje licence. Ona kaže da ta cijena odgovara onome što fiksna telefonija u ovom trenutku nudi u Srbiji i dodaje da će se sljedeće sedmice Vlada Srbije izjasniti o toj ponudi.

Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja objavila je  ranije da je kompanija "Telenor" jedina priložila svu potrebnu dokumentaciju za tender.

Dokumentaciju za učešće na tenderu otkupile su, pored kompanije "Telenor Srbija", i "Vip mobajl", koja ima i dozvolu za mobilnu telefoniju, srpsko-američka "Konsing grupa" i kiparski "Kerseiko trending limitid".

Uslovima tendera je bilo predviđeno da pravo učešća imaju telekomunikacione kompanije sa najmanje milion pretplatnika i sa profitom iznad 200 miliona evra u 2008. godini, a uslov je bio i uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od deset miliona evra.

Jedini operater fiksne telefonije u Srbiji je državna kompanija "Telekom Srbije", koja je na kraju 2008. godine imala oko tri miliona pretplatnika.

"Telenor" u Srbiji ima oko 2,8 miliona korisnika mobilne telefonije, a dio je norveške telekomunikacione kompanije "Telenor", koja posluje u 14 zemalja.

Investicije

Iz kompanije "Telenor" ranije je najavljeno oko tri milijarde dinara investicija u Srbiji u 2010. godini, od čega će veći dio biti iskorišćen za razvoj infrastrukturne mreže i usluga. "Telenor" je najavio i ukidanje takse na mobilnu telefoniju u Srbiji, koja trenutno iznosi deset odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana