Telekom Srbija želi sedam kompanija

Glas Srpske
Telekom Srbija želi sedam kompanija

BEOGRAD - Na tender za kupovinu 51 odsto udjela u "Telekomu Srbija", koji je istekao u petak, prijavilo se sedam kompanija, rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Vuk Đoković, prenio je Tanjug.

Dokumentaciju za učešće na tenderu za srpski "Telekom" otkupili su "Dojče telekom", "Frans telekom", "Telekom Austrija" i "Amerika movil", dok su u procesu otkupa kompanije "Veder investment", "Turksel" i "Vimpelkom".

Đoković je rekao da će sve kompanije koje otkupe tendersku dokumentaciju imati rok do 21. februara da dostave obavezujuću ponudu, te da će u zavisnosti od zainteresovanosti, biti organizovana javna aukcija.

On je rekao da će kupac biti kompanija koja na aukciji ponudi najveću cijenu.

- U slučaju da stigne samo jedna obavezujuća ponuda, "Telekom Srbija" će biti prodat po ponuđenoj ceni. Kupac većinskog udela u "Telekomu" moraće da dobije saglasnost antimonopolskih komisija u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, gde je "Telekom" vlasnik telekomunikacionih kompanija. Kada se dobiju te dozvole, sledi uplata. Očekujemo da to bude krajem prve polovine sledeće godine - rekao je Đoković.

Vlada Srbije je na prodaju ponudila paket od 51 odsto akcija, od ukupno 80 odsto akcija, koje država Srbija ima u "Telekomu".

Ministar za telekomunikacije Srbije Jasna Matić rekla je da očekuje tri do pet ponuda za kupovinu "Telekoma".

Ukupna vrijednost "Telekoma" je procijenjena na 2,43 milijarde evra. U vlasništvu srpske kompanije nalaze se i crnogorski "m:tel", te "Telekom Srpske" iz Republike Srpske.

Kupac "Telekoma Srbija" dobiće i svu infrastrukturu koja se nalazi u vlasništvu ove kompanije.

Profit

Kompanija "Telekom Srbija" imala je prošle godine profit od 13,3 milijarde dinara i firma je sa najvećom neto dobiti na srpskom tržištu.

Ko su konkurenti?

- "Dojče telekom" - njemačka kompanija koja posluje u 50 zemalja i ima više od 200 miliona korisnika. U 2009. godini prihod grupe dostigao je 64,6 milijardi evra, od čega je više od polovine prikupljeno van Njemačke.

- "Frans telekom" - francuski operater koji je krajem septembra imao više od 203 miliona korisnika u 32 zemlje. Prihod kompanije, čiji je glavni brend "oranž", u 2009. godini iznosio je 34,4 milijarde evra.


- "Telekom Austrija" - osim na austrijskom, posluje i na tržištima Bjelorusije, Bugarske, Hrvatske, Lihtenštajna, Makedonije, Slovenije i Srbije. Zapošljava 16.573 radnika, a u Srbiji posluju preko mobilnog operatera "Vip mobajl".

- "Veder investments" - italijanska privatna kompanija u kojoj 97 odsto vlasništva ima Egipćanin Nagib Saviris. "Veder" je vlasnik i egipatske kompanije "Oraskom telekom", italijanskih "Vind telekomunikacija" i grčke "Vind Helas".

- "Amerika movil" - kompanija meksičkog milijardera i najbogatijeg čovjeka na svijetu Karlosa Slima, posluje u 18 država Sjeverne i Latinske Amerike, gdje ima više od 230 miliona korisnika mobilne i fiksne telefonije.

- "Vimpelkom" - ruska kompanija, listirana na Njujorškoj berzi, posluje na tržištima Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Uzbekistana, Tadžikistana, Gruzije, Jermenije, Kirgizije, Vijetnama i Kambodže. Ima oko 92 miliona korisnika.

- "Turksel" - turska kompanija koja na tržištima Turske, Azerbejdžana, Kazahstana, Gruzije, Moldavije, Ukrajine i Kipra ima skoro 34 miliona korisnika. Vlasnik "Turksela" i "Vimpelkoma" je ruska "Alfa grupa" ruskog biznismena Mihaila Fridmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana