Telekom prodajemo skupo ili nikako

Glas Srpske
Telekom prodajemo skupo ili nikako

BEOGRAD - Stav Vlade Srbije jeste da kompaniju "Telekom Srbija" treba prodati, ali ne bagatelno, rekao je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Cvetković je juče, odgovarajući na pitanje poslanika republičkog parlamenta, naveo da će država i poslije prodaje te kompanije imati manjinski udio u vlasništvu, na osnovu kojeg će moći da učestvuje u odlučivanju.

Cvetković je dodao da subvencije javnim preduzećima neće biti ukinute, navodeći da se grčevito radi na njihovom smanjenju, kao i na poboljšanju efikasnosti tih preduzeća.

- Javna preduzeća ne bi trebalo da imaju različite tretmane, i to je jedan od razloga zašto je potrebno prodati "Telekom" jer dok se god održavaju plate ispod nivoa koji je konkurentan ne može da postoji državno preduzeće koje može da se odupre konkurenciji na tržištu - naglasio je Cvetković.

Vlada Srbije je objavila tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbija po minimalnoj cijeni od 1,4 milijarde evra, a 21. marta ističe rok za slanje obavezujućih ponuda.

Govoreći o drugim javnim preduzećima, Cvetković je odbacio navode da je privatizacija "Naftne industrije Srbije" bila protivzakonita.

On je podsjetio da je tender za privatizaciju "Jat ervejza" bio neuspješan i da vlada i dalje traži strateškog partnera za tu kompaniju i izrazio nadu da će ona moći da živi bez subvencija.

"Maksi"

Cvetković smatra da će novac od prodaje "Delta maksija" završiti u Srbiji, a ne na Kipru.

- Ne samo da očekujem da se transakcija obavi u Srbiji već očekujem i da će novac koji se dobije za "Maksi" takođe biti ubrizgan u privredu Srbije - rekao je Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana