Telekom potpuno u vlasništvu Srbije

Glas Srpske
Telekom potpuno u vlasništvu Srbije

BEOGRAD - Generalni direktor kompanije "Telekom Srbija" Branko Radujko i predsjednik i izvršni direktor grčkog OTE-a Majkl Camas potpisali su juče dokument o prenosu 20 odsto akcija sa grčke kompanije na "Telekom", koji je prešao u stoprocentno domaće vlasništvo.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković.

Grčka kompanija OTE time je zvanično prestala da bude vlasnik 20 odsto akcija "Telekoma Srbija" i biće joj isplaćeno 380 miliona evra.

Obavljen je i prenos akcija u Centralnom registru sa grčkog na srpski "Telekom". Tako država postaje vlasnik 80 odsto, a "Telekom Srbija" 20 odsto akcija kompanije.

Radujko je rekao da je kompanija spremna da se fokusira na dalji razvoj, na korisnike, modernizaciju mreže i na unapređenje kvaliteta usluga.

- Bićemo inovativniji i još konkurentniji i samim tim će kompanija, uprkos globalnim događajima, vredeti sve više - rekao je Radujko, prenijele su agencije.

Tadić je istakao da je Vlada Srbije donijela tešku, ali dobru odluku da odbije neprihvatljive ponude za privatizaciju kompanije Telekom Srbija, a potom i odluku o otkupu njenih akcija, čime su stvoreni uslovi da Telekomom upravalja srpski menadžment, ali i da se za građane obezbede besplatne akcije.    

- Srbija će i u budućnosti donositi teške i odgovorne odluke, ali će se, kao i u slučaju Telekoma, držati svojih standarda - poručio je Tadić.

Premijer Srbije Mirko Cvetković istakao je da je za "Telekom Srbija" ovaj posao povoljan jer je cijena za otkup akcija, ako se poredi sa cijenom planiranom za prodaju "Telekoma Srbija" na tenderu, znatno niža.

"Telekom" je nastao izdvajanjem iz JP PTT "Srbija" 1997. godine kada je grčkoj kompaniji OTE i "Telekomu Italija" prodato 49 odsto akcija za oko 1,56 milijardi njemačkih maraka.

Italijani su kupili 29, a Grci 20 odsto, dok je država upravljala sa preostalih 51 odsto i bila vlasnik takozvane zlatne akcije.

Poslije šest godina otkupljen je italijanski paket za 195 miliona evra.

Početkom prošle godine raspisan je tender za prodaju paketa od 51 odsto akcija. Vlada Srbije tražila je minimalno 1,4 milijarde evra. Jedinu ponudu dostavio je "Telekom Austrije" koji je tada ponudio 950 miliona.

Pošto jedini zainteresovani kupac nije želio da plati više od 950 miliona, tender je proglašen neuspjelim.

Kredit

Za finansiranje otkupa akcija "Telekom Srbija" uzeo je od konzorcijuma banaka kredit od 470 miliona evra.

Radujko je objasnio da će, što se tiče novca koji će biti uplaćen kompaniji OTE, 320 miliona evra biti isplaćeno iz tog kredita, a 60 miliona evra sa sopstvenih računa.

Razlika od 150 miliona evra, kada je kredit u pitanju, prema najavi Radujka, biće upotrijebljena za refinansiranje posljednje tranše kredita uzetog za kupovinu "Telekoma Srpske".

Radujko je za RTS rekao da za ovaj kredit banke nisu tražile nikakvu garanciju. Dovoljan je bio bilans uspjeha kompanije koja je jedna od najboljih na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana