Telekom možda neće biti prodat

Glas Srpske
Telekom možda neće biti prodat

BEOGRAD - Ministar za telekomunikacije Srbije Jasna Matić rekla je da nije isključena mogućnost da tender za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbija" propadne.

On je kazala da, s obzirom na to da je Vlada odredila minimalnu cijenu od 1,4 milijarde evra za kontrolni paket akcija, kompanija sigurno neće biti prodata ispod te cijene.

- Sada je pitanje kakva će biti procena zainteresovanih kupaca, koliko za njihov biznis vredi kompanija i kakvu će obavezujuću ponudu dostaviti - rekla je Matićeva za portal "Emg".

Dodala je da niko od potencijalnih kupaca nije tražio da se produži rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za akcije kompanije.

- Bitno je da rokovi budu odgovarajući kako bi zainteresovani zaista mogli da naprave analizu i procene da ne bismo zbog kratkog roka izgubili ozbiljne ponuđače kojima treba dovoljno vremena i ozbiljan korporativni proces za donošenje odluka. Bitno je da su to sve dobri ponuđači. Oni sad postavljaju pitanja, na njih se odgovara pa proces teče, a to je najbitnije - kaže Matićeva.

Vlada Srbije produžila je početkom ove sedmice rok za dostavljanje ponuda za kupovinu 51 odsto akcija kompanije do 21. marta 2011. godine i to na prijedlog privatizacionog savjetnika, kako bi se zainteresovanim kompanijama dalo dovoljno vremena za sastavljanje ponuda.

Tada je naglašeno da bi posao na prodaji akcija "Telekoma" trebalo da bude završen do kraja ljeta.

Tendersku dokumentaciju za srpsku kompaniju do sada je otkupilo sedam telekom operatera, i to "Dojče telekom", "Frans telekom", "Telekom Austrija", "Amerika movil", "Veder investments" , "Turksel" i "Vimpelkom".

"Telekom Srbija" posjeduje i telekomunikacione kompanije "M:tel" u Crnoj Gori i "Telekom Srpske" u Republici Srpskoj, a cijela grupa imala je 2009. godine ukupno 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije i 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije, te oko 485.000 korisnika interneta.

Novac

Na primjedbu da će novac od prodaje "Telekoma Srbija" zbog produženja roka za dostavljanje ponuda stići tek na jesen, kasnije nego što se prvobitno računalo, Jasna Matić je rekla da je glavno pitanje koliko će Vlada taj novac moći efikasno da potroši.

- Naravno da zbog toga što će novac doći kasnije postoji mogućnost da iskušenje bude malo veće da on ne bude potrošen za investicije već da ode u potrošnju - zaključila Matićeva i dodala da će u svakom slučaju novac biti potrošen u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana