Telekom Austrija kupuje Metronet

Glas Srpske
Telekom Austrija kupuje Metronet

BEČ - "Telekom Austrija", koji je zainteresovan za srpski "Telekom", pred preuzimanjem je hrvatskog operatera fiksne telefonije "Metronet", tvrdi bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftsblat".

Bečki list, pozivajući se na dobro informisane izvore, navodi da je posao oko preuzimanja hrvatske kompanije pred zaključenjem, prenio je Tanjug.

- Kupovina "Metroneta", austrijski "Telekom" koštaće oko 100 miliona evra - navodi "Virtšaftsblat".

Austrijska kompanija u Hrvatskoj je prisutna od 1998. godine sa operaterom mobilne telefonije "Vipnet".

Zaključenjem ovog posla "Telekom" bi, pored domaćeg tržišta u Austriji, bila prisutna i u Hrvatskoj sa "punom ponudom", odnosno paketom usluga - fiksna i mobilna telefonija, internet i kablovska televizija.

Akumulisani gubitak hrvatskog operatera na kraju trećeg kvartala 2010. godine iznosio je 398,4 miliona kuna, a u istom periodu godinu ranije gubitak je bio 335,7 miliona.

"Telekoma Austrija" jedna je od sedam kompanija koje su otkupile tendersku dokumentaciju za preuzimanje 51 odsto akcija "Telekoma Srbija".

Prvi čovjek austrijske kompanije Hanes Ametsrajter rekao je ranije da je još uvijek nepoznato da li će ponuda za srpsko telekomunikaciono preduzeće biti poslata.

Ametsrajter je naveo da će ekspanzija na Balkan u budućnosti biti važna za podsticanje rasta kompanije.

- Mi stalno osmatramo da li postoje kandidati za preuzimanje - rekao je Ametsrajter.

"Telekom Austrija" osim na austrijskom, posluje i na tržištima Bjelorusije, Bugarske, Hrvatske, Lihtenštajna, Makedonije, Slovenije i Srbije i zapošljava 16.573 radnika.

"Vipnet"

Hrvatski portali navode da je poslije preuzimanju "Metroneta", austrijskom operateru u Hrvatskoj - "Vipnetu", plan da kupi još barem jednog do dva alternativna operatera, među kojima su "B.net", "H1 Telekom" i "Optima telekom"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana