Telekom Austrija jedini ponuđač

Glas Srpske
Telekom Austrija jedini ponuđač

BEOGRAD - "Telekom Austrija" jedini je dostavio ponudu od 1,4 milijarde evra na međunarodnom tenderu za prodaju 51 odsto kapitala "Telekoma Srbija", izjavio je juče predsjednik Radne grupe Vlade Srbije za sprovođenje tendera Vuk Đoković.

Na javnom otvaranju ponuda Đoković je precizirao da je "Telekom Austrija" ponudio 950 miliona evra za kapital "Telekoma Srbija" i 450 miliona evra za investicije, javile su agencije.

Đoković je kazao da je ponuda "Telekoma Austrija" stigla na vrijeme i da će u idućih pet dana Radna grupa za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbija" donijeti konačnu odluku, kao i da će se 28. marta izjasniti o valjanosti ponude.

- Potencijalni kupci su ranije obaviješteni da će Vlada Srbije prodati 31 odsto kapitala uz 20 odsto akcija grčkog OTE-a, koliko ta kompanija odranije posjeduje u "Telekomu Srbija", a minimalna cijena je 1,4 milijarde evra - kažu u Ministarstvu finansija.
Tender za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbija" raspisan je 20. oktobra prošle godine. Tendersku dokumentaciju za preuzimanje dijela kapitala "Telekoma Srbija do sada su otkupile kompanije "Dojče telekom", "Telekom Austrija", "Amerika mobil", "Veder investment", "Turksel", "Vimpelkom" i "Frans telekom" koji je, međuvremenu, odustao od učešća na tenderu.

Procedura predviđa, da ukoliko na tenderu bude više od jedne ponude, većinski vlasnik "Telekoma Srbije" bude ona kompanija koja na aukciji, desetak dana poslije zatvaranje tendera, ponudi najveću cijenu za 51 odsto kapitala.
Prema zvaničnim podacima kompanije, "Telekom Srbije" posjeduje "Telekom Srpske" u BiH i kompaniju "M:tel" u Crnoj Gori, tako da će kupac morati da dobije dozvole i od nadležnih antimonopolskih institucija i u ovim državama.
U vlasničkoj strukturi, država Srbija trenutno ima većinski udio od 80 odsto akcija u "Telekomu Srbije", dok OTE, u kojem "Dojče telekom" posjeduje 30 odsto akcija, ima 20 odsto akcija srpske telekomunikacione kompanije.

"Telekom Austrija"

Grupa "Telekom Austrija" osim u Srbiji, posluje još u Bjelorusiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Lihtenštajnu, Makedoniji i Sloveniji. U 2009. prihod grupe bio je 4,8 milijardi evra, a imali su 21 milion korisnika. Zapošljavaju 16.573 radnika, a u Srbiji imaju mobilnog operatera "Vip mobajl".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana