Tegle pune domaćim voćem i povrćem

Danijela Bajić
Tegle pune domaćim voćem i povrćem

BANjALUKA - Za 600 poljoprivrednih proizvođača iz Semberije “nema zime”, bar kada je riječ o plasmanu proizvoda, jer je bijeljinska fabrika “Sava Semberija” najavila da će otkupiti njihovo povrće i voće, a u planu je i povećanje proizvodnje za 20 procenata.

Predstavnici ove Prehrambene industrije juče su potpisali ugovor sa stotinjak proizvođača. Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Zoran Maletić je istakao da je iza svih izuzetno teška godina u kojoj su se morali osloniti na domaće kapacitete.

- Fabrika “Sava Semberija” je pokazala da je u ovoj oblasti jedan od ozbiljnijih partnera Vlade RS - istakao je Maletić.

Dodao je da se ranijih godina uvozila sirovina za prehrambenu industriju u RS, te da posljednje tri godine nema uvoza, jer je sve otkupljeno na domaćem tržištu i prerađeno u Srpskoj.

Direktor “Save Semberije” Stevo Filipović podsjetio je da je prošle sezone ova fabrika preuzela svu ponuđenu sirovinu od domaćih poljoprivrednika i mimo ugovorenih obaveza.  

-  Proizvođači su nam na prvom mjestu. Uzajamno poštovanje ugovorenih obaveza je za poljoprivrednika garancija za plasman proizvodnje, a za našu industriju garant za kvalitetnu sirovinu - rekao je Filipović.

Dodao je da je mjerama Vlade RS i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede olakšano poslovanje privredi u godini teškoća izazvanih pandemijom virusa korona i da je ova firma isplatila sve proizvođače i prije ugovorenog roka za prošlu godinu.

- Nemamo problem sa plasmanom, izvozimo na inostrano tržište između 85 i 95 odsto proizvodnje, a prošle godine je prerađeno 10.000 tona voća i povrća - kazao je Filipović.

Semberski poljoprivrednici koji su ugovorili otkup povrća sa Prehrambenom industrijom “Sava Semberija” rekli su da su veoma zadovoljni saradnjom koja im godinama garantuje siguran plasman i dobru cijenu proizvoda. 

Rukovodilac za domaće tržište u preduzeću “Spektar drink” iz Bijeljine Nebojša Jevtić istakao je da planove otkupa za ovu godinu prave sa rezervom zbog problema sa virusom korona.

- Još nismo načisto koliko ćemo čega otkupiti i preraditi, pogotovo kad je u pitanju kupus, koji najčešće kupujemo od poljoprivrednika. Nezahvalno je bilo šta prognozirati za ovu godinu s obzirom na to da je zbog virusa korona neizvjesna podaja proizvoda -. kazao je Jevtić.

Prošla godina

Zoran Maletić je podsjetio da je u prošloj godini u Srpskoj proizvedeno 35.000 tona povrća. Samo kroz interventni otkup koji je Vlada organizovala, uz dodatnih dva miliona KM iz Kompenzacionog fonda, Miletić je istakao da je otkupljeno 17.000 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana