Tegeltija: Srpska spremna za nove pregovore sa MMF-om

Večernje novosti
Tegeltija: Srpska spremna za nove pregovore sa MMF-om

Banjaluka - Republika Srpska i njene institucije spremno će dočekati nove pregovore BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom koji bi trebalo da budu započeti do kraja maja, izjavio je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija za “Večernje novosti”.

Tegeltija kaže da, kada je riječ o novom zaduženju prema MMF-u, postoji inicijativa da se sa tom finansijskom institucijom razgovara o takozvanom restrukturisanju stend-baj aranžmana.

- Predsjedavajući Savjeta ministara BiH pokrenuo je, u skladu sa zakonskim rješenjima, proceduru i zatražio saglasnost Fiskalnog savjeta, entitetskih premijera i sva tri ministra finansija za novi kreditni aranžman. Na narednom sastanku sa MMF-om trebalo bi da sagledamo mogućnosti i da donesemo konačnu odluku - rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da će sredstva koja tim putem, eventualno, budu dobijena isključivo biti iskorištena za zatvaranje starog duga prema MMF-u, a ni u kom slučaju za novu potrošnju.

- Krediti MMF-a povoljni su sa stanovišta kapitala, trenutka dostupnosti i cijene kapitala, iznose ispod 1,5 odsto na godišnjem nivou, ali po pitanju roka otplate nisu tako povoljni - rekao je Tegeltija i pojasnio da je riječ o kreditu na pet godina sa grejs periodom od tri godine, te da 2013., 2014. i 2015. godine dospijevaju veće rate.

Ministar finansija Republike Srpske napominje da treba biti spreman i na mogućnost da ne dođe do dogovora sa MMF-om.

- Pripremljeni smo da primijenimo alternativna sredstva. Ta sredstva će, nažalost, biti skuplja od aranžmana sa MMF-om, ali će obezbijediti da se dug restrukturiše, a da bude zadržana fiskalna stabilnost - objasnio je Tegeltija.

Po svim do sada realizovanim tranšama, Republika Srpska je ukupno povukla 246.372.458 maraka.

Ukupni dug Republike Srpske iznosi 4,23 milijarde maraka. Od toga je 3,12 milijardi dug RS, 282 miliona dug opština, 142 miliona dug fondova socijalne sigurnosti, a 680 miliona maraka dug javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana