Tanka zarada od malina

Danijela Bajić
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Niska otkupna cijena i vremenske nepogode umanjile su ovogodišnji rod malina za više od 30 odsto, pa su kratkih rukava ostali i otkupljivači.

Hladnjačari proizvođačima još nisu platili oko 50 odsto preuzetih količina tog voća iako je berba završena prije mjesec dana. Pojedini čak poručuju proizvođačima, kojima je za ovogodišnji rod akontativno plaćeno od tri i po do četiri marke po kilogramu, da ne očekuju više novca, jer maline ni oni ne mogu prodati za više od 2,10 evra.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Vilamet“ Ivan Stojanović, koji zastupa malinare s područja opština Bratunac, Milići i Srebrenica, rekao je za „Glas“ da je računica od prije dvije godine pokazala da proizvodnja kilograma malina košta najmanje 3,80 maraka, ali su u međuvremenu troškovi znatno skočili.

- Hladnjačar koji od mene otkupljuje maline sigurno je prodao više od 80 odsto ljetnog roda. I on je meni prije mjesec i po dana isplatio 3,5 maraka po kilogramu. Tada je rečeno da će, ako je proda po višoj cijeni, namiriti razliku - kazao je Stojanović.

Dodao je da pojedini hladnjačari od drugih traže robu kako bi ispoštovali ugovore i obezbijedili dovoljnu količinu.

- Međutim, oni su mogli da pretpostave da će ovog ljeta biti manje maline u odnosu na lani zbog neredovnog plaćanja, niske otkupne cijene i nepogoda koje su oštetile malinjake - istakao je Stojanović dodavši da pojedini proizvođači nisu još dobili novac ni za lanjsku robu.

Podsjetio je da su najbolja vremena za malinare bila prije desetak godina, naglasivši da je proizvodnja u odnosu na to vrijeme gotovo prepolovljena.

- BiH, odnosno Republika Srpska bi trebalo više da se uključi i podrži malinare, jer je ova proizvodnja pred gašenjem - kazao je Stojanović.

Veću podršku traže i otkupljivači, koji tvrde da bez podsticaja nema opstanka.

- Šta je država preduzela da zaštiti poljoprivredne proizvođače, ništa. Zbog toga malinari smanjuju pa i gase proizvodnju, koje kroz koju godinu neće ni biti ako podsticaji ne budu veći - kazao je vlasnik jedne od najvećih hladnjača „Agro dr“ iz Bratunca Petko Rankić.

On je istakao da je prethodnih godina dijelio sadnice kako bi koliko-toliko pomogao proizvođačima. Međutim, proizvođači su, prema njegovim riječima, prije toga dobrim dijelom uništili zasade.

- Ove godine sam otkupio oko 500 tona malina, dok sam prethodnih godina znao i više od 1.000 tona, jer je sada nije bilo. Isplatio sam oko 70 odsto ovogodišnjeg roda. Međutim, problem je što još „peglam“ dug iz prethodnih godina - rekao je Rankić.

Dodao je da je ovogodišnje maline, zavisno od kvaliteta, prodavao za najviše 2,10 evra po kilogramu, dok je proizvođačima isplaćivao po 3,80 KM bez PDV-a.

- Cijena po kojoj prodajem je jako niska, a i tržište je prezasićeno zbog malina iz Poljske i Ukrajine, tako da sigurno neće biti viška novca kojim bismo našim proizvođačima namirili obećanu razliku - kazao je Rankić.

Očekivanja

Ivan Stojanović je istakao da je zbog suše i propadanja zasada realno očekivati da će iduća godina biti rekordno loša.

- Takođe, možemo očekivati da će i malinari iduće godine dodatno smanjiti proizvodnju, jer otkupna cijena ne prestaje da pada, dok su troškovi sve viši - kazao je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana