Takse spas za domaće farmere

Danijela Bajić
Takse spas za domaće farmere

BANjALUKA - Vlada Srpske predlaže da Savjet ministara BiH uvede zaštitne mjere na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa, koje bi, kako ističu domaći farmeri, spasile stočarstvo koje je na rubu propasti.

Uvođenje zaštitnih mjera na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa Vlada RS predložila je Savjetu ministara na osnovu Zakona o spoljnotrgovinskoj politici i na njemu zasnovanih Odluke o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza, te Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću. 

- Vlada Republike Srpske usvojila je juče informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu junećeg i svinjskog mesa u Republici Srpskoj, koju je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - navodi se u saopštenju.

Za uvođenje mjera kako bi bila zaštićena domaća poljoprivredna proizvodnja zalaže se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je juče izjavio da je opravdan zahtjev poljoprivrednih proizvođača i njihovih udruženja da budu uvedeni prelevmani na svinjsko i juneće meso, a Republika Srpska je prije pet-šest godina pokretala ovakvu inicijativu. 

On je istakao da je zaštita domaće proizvodnje omogućena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i u evropskoj praksi, odnosno da zbog nelojalne konkurencije država koja uvozi meso može da naplati razliku u cijeni uvođenjem taksi.

- Na strani sam poljoprivrednika iz Republike Srpske i FBiH. Ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu predložiću uvođenje mjera, a da li će biti usvojeno, nije do njega, niti do nas. Od uvođenja mjera korist će imati budžeti Srpske i FBiH i sigurno je da moramo djelovati zajedno - rekao je Dodik.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković kaže za “Glas Srpske” da im je podrška predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika dala vjetar u leđa i pokazala da su poljoprivrednici u pravu.

- Ovo je samo jedan od dokaza da smo mi sve vrijeme pričali pravu priču. Nadamo se da će Savjet ministara uvažiti prijedlog Vlade RS i konačno dati zeleno svjetlo za uvođenje zaštitnih mjera na uvoz mesa, jer su ove kategorije u posljednje vrijeme najugroženije - kazao je Marinković i dodao da će istrajavati i u traženju zaštitnih mjera i za povrće, voće, mlijeko i druge proizvode, s obzirom na to pandemija ostavlja traga.

Poljoprivrednici kažu da je glavni razlog njihovog nezadovoljstva, koje su krajem prošle godine iskazali blokadom terminala u Gradišci i Rači, niske otkupne cijene živih životinja zbog nelojalne konkurencije i niskih cijena po kojima se meso uvozi iz EU, dok se tržišni viškovi u BiH gomilaju. Ovaj problem, kako su navodili, može biti riješen jedino uvođenjem zaštitnih mjera, odnosno prelevmana od dvije marke po kilogramu i deset odsto carine u trajanju od dvije godine.

Košarac

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je juče da će prijedlog o uvođenje zaštitnih mjera na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda uputiti na razmatranje Savjetu ministara nakon što to zatraži nadležno entitetsko ministarstvo.

- Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će na temelju tog kredibilnog zahtjeva, u skladu sa procedurama, to pitanje predložiti Savjetu ministara i apelovati na kolege da podržimo takav prijedlog - istakao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana