Tajkuni, ugledajte se na Bila Gejtsa

Glas Srpske
Tajkuni, ugledajte se na Bila Gejtsa

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da bi među bogatim ljudima u Srbiji trebalo promovisati potez Bila Gejtsa, koji će pokloniti polovinu svog bogatstva.

Tadić je kazao da je prije nekoliko godina rekao tajkunima da operu savjest i učine nešto za narod.

- Na primer, izgradite most ili platite školovanje srpskih studenata u inostranstvu, posle čega bi bili obavezni da se vrate u Srbiju i rade za državu - kazao je Tadić i dodao da ga tajkuni nisu poslušali, prenio je RTS.

- Vidim da neki sada formiraju neke fondacije i to deluje prilično tragikomično - dodao je predsjednik Srbije.

Tadić je kazao da potez filantropa Bila Gejtsa i ostalih milijardera da poklone čovječanstvu polovinu svoje imovine pokazuje da oni smatraju da nije pristojno da raspolažu bogatstvom koje ni generacije poslije njih ne mogu da potroše. Tadić kaže da su bogataši bogatstvo suštinski zaslužili samo ako ga daju svim ljudima.

- To treba promovisati među bogatim ljudima u Srbiji - naglasio je Tadić.

Nekolicina vodećih srpskih bogataša,  prema nezvaničnim procjenama, posjeduje bogatstvo vrijedno 31,5 milijardi evra, što je ravno trećini prošlogodišnjeg bruto društvenog proizvoda (BDP) Srbije.

Najbogatiji Srbi, prema analizama, su vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković i biznismen Filip Cepter koji su zajedno "teški" oko šest milijardi evra.

Imovina Bogoljuba Karića procjenjuje se na milion evra, a isto toliko ima i trgovac rijetkim metalima Zoran Drakulić.

Na listi najbogatijih srpskih biznismena visoko kotiraju i trgovac naftom, cigaretama i stranim pićima Petar Matić sa 700 miliona evra, na koliko se procjenjuje i imovina glavnog bosa šverca duvana na Balkanu Stanka Subotića Caneta.

U društvu najimućnijih su i Milan Beko, "kralj šećera" Miodrag Kostić Kole, te vlasnik više velikih domaćih poljoprivredno-prehrambenih preduzeća Predrag Ranković Peconi, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 500 miliona evra.

Kada se ispod imovine srpskih bogataša podvuče crta, proizilazi da samo desetak ljudi u zemlji raspolaže kapitalom u vrijednosti od oko 30 procenata BDP-a Srbije u prošloj godini.

Obećanje

Četrdeset američkih milijardera i njihovih porodica već je obećalo da će u humanitarne svrhe pokloniti polovinu svog bogatstva.  Inicijativi suosnivača "Majkrosofta" Bila Gejtsa i investitora Vorena Bafeta odazvali su se porodica Rokfeler, njujorški gradonačelnik Majkl Blumberg, vlasnik hotela Hilton, medijski magnat i osnivač Si-En-Ena Ted Tarner i filmski reditelj Džordž Lukas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana