Svjetske berze u 2009. izašle iz krize

Glas Srpske
Svjetske berze u 2009. izašle iz krize

NjUJORK/LONDON - Berzanska tržišta širom svijeta počela su da se oporavljaju od najveće ekonomske krize u svijetu poslije 1929. godine, pa će 2009. godina na tržištima kapitala ostati upamćena kao godina koja je ekonomiju vratila na pravi put, smatraju analitičari, prenijele su agencije.

- To je bila godina u kojoj su vlade i centralne banke uložile izvanredne napore da bi ekonomiju vratili na put rasta. Londonski berzanski indeks imao je najviši godišnji rast od 2007. godine, od 22 odsto, njemački indeks porastao je 23 odsto, a francuski 22, 96 odsto - navode analitičari.

Globalni finansijski sistem se u 2009. godini stabilizovao, a počeo je oporavak i od depresije, kao rezultat koordinirane politike intervencija u drugom tromjesečju, čime se svjetska ekonomija vratila sa ruba propasti.

- Cijene akcija u SAD-u su imale dobre performanse. Uprkos padu indeksa na Volstritu od oko jedan odsto u posljednjem satu trgovine u 2009. godini, S&P indeks imao je godišnji rast blizu 25 odsto, što mu je najveći rast od 2003. godine, dok je indeks Don Džons rastao 20 odsto - kažu analitičari.

Kirbi Dajli, viši strateg Njuejdž grupe iz Hongkonga, upozorava da su državni podsticaji maskirali stvarno stanje u 2009. godini, te da je jedna stvar sigurna u 2010. godini, a to je da će rast biti nastavljen, samo ako se nastave i podsticaji.

- Zbog toga, svi problemi koje podsticaji prikrivaju, izaći će na vidjelo 2011. godine ili kasnije - rekao je Dajli.

Analitičari kažu kako izgledi za 2010. godinu uveliko zavise od toga hoće li rasti kamatne stope u SAD-u, što bi moglo ojačati dolar i spustiti cijenu zlata. Slab dolar čini naftu i zlato jeftinijima za strane investitore, čime se potražnja povećava.

Roba

Analitičari navode da na cijene akcija na svjetskim berzama, uveliko utiču cijene nafte i zlata. Cijena sirove nafte u Njujorku završila je godinu na 79 dolara za barel, s godišnjim rastom od 78 odsto, najvećim u deset godina. Cijena zlata stalno je postizala nove rekorde, kako je američki dolar padao, te dosegla cijenu od 1,226.10 dolara za uncu početkom decembra. Godišnji je rast iznosio 25 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana