Svjetske berze i dalje potresaju posljedice bankrota Liman bradersa

Glas Srpske
Svjetske berze i dalje potresaju posljedice bankrota Liman bradersa

MOSKVA - Trgovina na ruskoj berzi dionica bila je u četvrtak obustavljena treći dan zaredom nakon najgoreg pada cijena dionica od finansijske krize 1998. godine, kazao je portparol tog tržišta.

Portparol druge velike moskovske burze MICEX na kojoj su cijene dionica izražene u rubljama a koja je takođe zatvorena, kazala je da nemaju nikakvih informacija i da ne žele ništa komentarisati. Njene Internet stranice pokazuju da trgovina nije ponovno pokrenuta.

Istovremeno, britanska banka Lojds potpisala je 12,2 milijarde funti (21,7 milijardi dolara) vrijedan sporazum o kupovini najveće britanske hipotekarne banke HBOS radi formiranja dominantne hipotekarne i štedne banke, u čemu je dobila podršku vlade, zbog strahova od pojave novih britanskih žrtava previranja na svjetskim finansijskim tržištima.

Svjetske centralne banke okupile su se juče kako bi upumpale ekstra dolare na globalna novčana tržišta u sklopu nastojanja da obezbijede likvidnost.

Evropska centralna banka i Banka Engleske saopštile su da će svaka upumpati na tržište po 40 milijardi dolara dok je američka Uprava saveznih rezervi odobrila povećanje sume za "svop" aranžmane za 180 milijardi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana