Svjetska privreda još u dubokoj krizi

Glas Srpske
Svjetska privreda još u dubokoj krizi

NjUJORK - Na svjetskim su berzama prošle sedmice vodeći indeksi pali jer makroekonomski podaci i dalje ne potvrđuju da je svjetska privreda na putu oporavka, pa se ulagači plaše da snažan rast cijena dionica u posljednja tri mjeseca nije opravdan, prenijele su agencije.

Na Volstritu  je prošle sedmice  Donj Jones indeks pao za tri odsto na 8.539 bodova, dok je S&P 500 indeks oslabio 2,6 odsto, na 921 bod. Nasdalj indeks izgubio je 1,7 posto, zaronivši na 1.827 bodova. To je prvi sedmični pad tih indeksa poslije  četiri sedmice  rasta.

Ni najnoviji podaci ne potvrđuju da se američka privreda  izvlači iz recesije. Ohrabrujuće je što je prije sedam dana, po prvi put od januara, pao broj nezaposlenih na listi za pomoć.

Ohrabrujuće je i što je u maju snažno - 17,2 odsto, porastao broj novozapočetih gradnji kuća, što je oživjelo nadu da će se situacija na tržištu nekretnina stabilizovati.

Međutim, industrijska je proizvodnja u maju pala 1,1 odsto, znatno više nego što se očekivalo. Pri tome je iskorišćenost kapaciteta potonula na samo 68,3 odsto, najniži nivo od 1967. godine, otkako se ti podaci prate što pokazuje da je potražnja za industrijskim proizvodima i dalje slaba.

Uz to, brojne kompanije, na primjer, poštanska firma  FedEx i trgovački lanac Best Buy, bilježe slabe poslovne rezultate i upozoravaju na loše stanje na tržištu.

To izaziva kod ulagača strahovanja da su u posljednja tri mjeseca skočivši gotovo 40 odsto, cijene dionica porasle više nego što to privredni podaci opravdavaju, zbog čega je moguća korekcija cijena dionica.

Šta očekivati idućih sedmica? Tim više što se približava ljeto, kada na berzama uobičajeno zavlada zatišje.

- Morali bismo da imamo stalan pritok dobrih privrednih  vijesti da bi cijene mogle da nastave da rastu, a mi to jednostavno nemamo. S obzirom na makroekonomske podatke, tržište je trenutno precijenjeno, pa je potrebna konsolidacija. To je pozitivno jer je tek poslije  konsolidacije moguć dalji rast. Neprestani uspon cijena dionica ukazivao bi na neselektivnu kupovinu, što prije ili kasnije vodi u oštrije korekcije -  kaže direktor firme  Merriman Curhan Ford, Džon Meriman.

I na evropskim su berzama prošle sedmice  cijene dionica pale.

Korekcija

Ulagači strahuju da su u posljednja tri mjeseca skočivši gotovo 40 odsto, cijene dionica porasle više nego što to privredni podaci opravdavaju, zbog čega je moguća korekcija cijena dionica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana