Svjetska ekonomija ušla u opasnu fazu

Glas Srpske
Svjetska ekonomija ušla u opasnu fazu

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond upozorio je da je svjetska ekonomija ušla u opasnu fazu i pozvao lidere da preduzmu hitnu zajedničku akciju.

Teme godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koja se danas završava u Vašingtonu, odnose se na globalne i pojedinačne interese zemalja članica. Akcenat je na iskorjenjivanju siromaštva, ekonomskom razvoju i pomoći nerazvijenim zemljama, prenijele su agencije.

- Dobra vijest je da postoji ekonomski rast, loša je da je on spor. Na vidiku su rizici negativnih ekonomskih kretanja, što je rezultat slabog rasta i krhke likvidnosti, bez obzira na to da li je riječ o bankama ili domaćinstvima - izjavila je direktor MMF-a Kristin Lagard.

MMF je izrazio spremnost da snažno podrži napore zemalja evrozone da riješe dužničku krizu.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner ponovo je u Vašingtonu pozvao evropske kolege da preduzmu hitne mjere kako bi se spriječilo širenje dužničke zaraze.

Britanski ministar finansija bio je još direktniji upozorivši čelnike evrozone da imaju još šest sedmica da riješe krizu.

Grčka u centru pažnje 

Grčka, o čijem bankrotu mnogi sve otvorenije govore, u središtu je pažnje skupa.

- Ako Grci ne budu sprovodili mjere štednje, vrlo brzo će ostati bez finansijske podrške jer građani Evrope ne žele da se njihov novac uzalud troši, ali ako budu poštovali dogovor, onda neće bankrotirati - rekao je direktor MMF-a za Evropu Antonio Boržes.

Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin rekao je da bi spasavanje Grčke od bankrota bilo bolja opcija za zemlje evrozone i ublažilo bi potencijalnu opasnost za Španiju i Italiju.
- Bolje bi bilo spasiti Grčku - rekao je Kudrin i dodao da će se drastično povećati rizici po svjetsku privredu, kao i kamatne stope na dugove Italije i Španije, što će onda tim zemljama otežati vraćanje duga.

- Grčka neće bankrotirati. Već godinu slušamo priče o mogućem bankrotu i stalno neko to mora da demantuje. Takve glasine nam ne pomažu jer smo u vrlo teškom periodu promjena i pokazali smo da možemo da sprovedemo neophodne mjere - istakao je ministar spoljnih poslova Grčke Stavros Lambrinidis.

Atina uvjerava međunarodne kreditore da će dosljedno poštovati njihove zahtjeve i ispuniti uslove za iduću tranšu pomoći od osam milijardi evra. Time, međutim, neće biti riješena kriza u 17-članoj evrozoni, pa stručnjaci upozoravaju da je globalna ekonomija sve bliža novoj recesiji.

"Izgubljene godine"

Kudrin je rekao da svjetsku privredu očekuje "deset izgubljenih godina".

On je istakao da će ekonomski rast u globalnoj ekonomiji tokom idućih pet do deset godina biti veoma nizak.

- Borba sa niskim rastom zahtijevaće značajne napore - ocijenio je Kudrin, koji ne isključuje mogućnost da se Rusija u ovoj deceniji suoči sa još jednom recesijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana