Svjetska banka: Stroga ograničenja za prijevremeno penzionisanje

Večernji list
Svjetska banka: Stroga ograničenja za prijevremeno penzionisanje

Brisel - Prema pregledu javnih rashoda, Svjetska banka iznosi stav da se BiH suočava s četiri glavna izazova za unaprjeđenje svojih sistema javnih rashoda i prihoda, od kojih je prvi preoblikovanje javnih rashoda, koji su trenutno u prevelikoj mjeri koncentrisani na tekuću potrošnju, uključujući plate, penzije i socijalne transfere, prenosi “Večernji list”.

U prezentovanom dokumentu se navodi da BiH ima ogromne i fiskalno neodržive potrošnje na gotovinske transfere koji nisu zasnovani na doprinosima, među kojima dominiraju programi namijenjeni zaštiti boračke populacije i njihovih porodica.

U tom kontekstu iz Svjetske banke preporučuju izbjegavanje novih prava, posebno za sve borce i njihove porodice, što znači provođenje administrativnih i finansijskih mjera za ograničenje troškova boračkih naknada u skladu s odlukom o njenoj primjeni od prvog januara prošle godine.

Analiza otkriva da su penzije i socijalni transferi, osim plata u javnom sektoru, dva glavna krivca za prekomjernu tekuću potrošnju.

Penzioni sistem karakterizuje mali broj osiguranja i veliki broj prijevremenih penzija, kao i prisutnost “povlaštenih penzija”.

Stoga, Svjetska banka za RS preporučuje uvođenje strogog ograničenja za prijevremeno penzionisanje, ukidanje dvostrukih korištenja prava po osnovi ratnih naknada i penzija, dati pravo na porodičnu penziju samo u dobi penzionisanja i ukinuti u slučaju sklapanja novog braka, piše “Večernji list”.

Dalje se navodi da je u FBiH neophodno revidirati strukturu naknada, ukidanjem koeficijenta koji se sada primjenjuje, uvesti stroga ograničenja za prijevremenu penziju te ukinuti dvostruko korištenje prava po osnovi ratnih naknada i penzija, izdvojiti povlaštene penzije iz mase za redovne penzije i finansirati ih odvojeno.

S druge strane, Svjetska je banka u svojim istraživanjima zapazila velike anomalije kad je u pitanju socijalna zaštita, jer novac koji u ovom sektoru ima uopšte ne dopire do siromašnih i najugroženijih.

Takođe, zabrinjava i zdravstveni sektor u kojem ukupna potrošnja raste po neodređenoj stopi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana