Svjetska banka: Fondovi EU ključni za oporavak Hrvatske

Tanjug
Svjetska banka: Fondovi EU ključni za oporavak Hrvatske

Zagreb - Hrvatska treba da usvoji mjere kojima bi dozvolila maksimalnu upotrebu finansijske pomoći Evropske unije (EU), koja bi mogla da bude ključna za preokret posrnule domaće ekonomije, izjavio je danas u Zagrebu direktor Svjetske banke za centralnu Evropu Piter Harold.

Ispravna upotreba finansijske pomoći EU mogla bi da poveća privredni rast Hrvatske do jedan odsto godišnje, naveo je direktor Harold, a prenela francuska novinska agencija AFP.

“Iskreno vjerujemo da bi pravilna i brza upotreba ovih sredstava mogla biti ključna za oporavak hrvatske ekonomije”, rekao je Harold novinarima u Zagrebu.

Hrvatska treba da postane članica EU 1. jula 2013.

Hrvatska je prošle godine iskoristila svega 37 odsto pomoći iz predpristupnih fondova, a vlada u Zagrebu se nada da će u predstojećim godinama ta stopa biti barem udvostručena.

Hrvatska trenutno ima na raspolaganju 140 miliona evra iz fondova EU, a pošto postane članica Unije, biće joj dodjeljeno 450 miliona evra.

Hrvatski bruto domaći prozivod (BDP) je posljednji put uvećan 2008, za 2,4 odsto, a država je od tada gotovo neprekidno u recesiji.

Vlada u Zagrebu za ovu godinu predviđa privredni rast od 0,8 odsto, međutim, centralna banka procjenjuje da će privreda ponovo potonuti, ovog puta za jedan odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana