Svjetska banka: BiH odobren kredit od 34,1 milion dolara

Agencije
Svjetska banka: BiH odobren kredit od 34,1 milion dolara

Vašington - Odbor direktora Svjetske banke odobrio je BiH kredit od 34,1 milion dolara za Projekt registracije nekretnina (RERP), saopšteno je danas iz Svjetske banke, prenose agencije.

U saopštenju se navodi da je cilj projekta podrška razvoju održivog sistema registracije nekretnina uz harmonizovanu registraciju zemljišta i katastarskih podataka u urbanim dijelovima BiH.

U saopštenju je izraženo očekivanje da će više od 40 odsto stanovništva imati korist od povećanog obezbjeđenja vlasništva i poboljšanog pristupa zemljištu i kreditu.

Projekt registracije nekretnina i prethodni program Projekat registracije zemljišta (2007-2012) dio su programskog pristupa ka podršci efikasnijem administratorskom sistemu u BiH do 2016. godine.

Projekt registracije nekretnina podržaće ovaj cilj pažnjom usmjerenom na katastarske aktivnosti i održivosti registracije zemljišta i katastarskih institucija.

- Cjelokupno društvo imaće koristi od pobošljanjog upravljanja zemljištem podržanog posljednjim i pristupnom prostornom informacijom o nekretnini i o njihovim transkacijama, što će pobošljati odgovornost i donošenje odluke o stvaranju politike o pitanju zemljišta, nekretnine i prirodnih resursa - rekla je zvaničnik Svjetske banke za BiH Anabel Abru.

Projekt registracije nekretnina obnoviće katastarske podatke (karte i evidenciju zemljišnih parcela i izgrađene imovine), harmonizovaće podatke i zemljišne registre, te poboljšati radne uslove i procese i katastru i kancelarijama za registraciju zemljišta.

U portfelj Svjetske banke za aktivne projekte u BiH sada uključuje 11 operacija približne vrijednosti od 420,4 miliona dolara.

Oblasti podrške obuhvataju poljoprivredu, energetiku, zaštitu okoline, zdravstvo, socijalnu zaštitu i zapoljšavanje, lokalnu infrastrukturu i razvoj privatnog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana