Svjetska banka: BiH i Srbija na začelju regiona

Željka Domazet
Svjetska banka: BiH i Srbija na začelju regiona

Sarajevo - Privreda BiH porasla je u prošloj godini za 0,4 odsto, dok je u jugoistočnoj Evropi rast bio dvostruko manji, a kao ključni razlog za slab učinak u Svjetskoj banci navode katastrofalne poplave koje su pogodile BiH i Srbiju.

BiH je imala najniži privredni rast u jugoistočnoj Evropi, dok je negativan zabilježen samo u Srbiji.

Ekonomista Svjetske banke u BiH Sandra Hlivnjak istakla je na prezentaciji ekonomskog izvještaja za jugoistočnu Evropu da stanje u BiH karakteriše stagnacija, a da su glavni razlog za to posljedice prošlogodišnjih katastrofalnih poplava. Podsjetila je da je BiH od sredine 2013. bila izložena deflaciji, odnosno situaciji u kojoj je vladala velika ponuda, a niska potražnja.

- To se može najbolje vidjeti na primjeru velike nezaposlenosti i malog broja novih radnih mjesta - istakla je Hlivnjak i dodala da se danas inflacija kreće oko nule.

On je rekla da je skromni finansijski priliv kapitala u BiH i dalje je usporen.

- BiH i njena ekonomija se nikako ne smiju osloniti samo na priliv stranog kapitala ukoliko želi ostvariti dugoročnu održivost - kazala je Hlivnjak.

Govoreći o fiskalnom deficitu i bilansu tekućeg računa, Hlivnjakova je navela da ovi indikatori imaju negativan trend prvenstveno zbog poplava i velike potrošnje u uslovima nedovoljnih prihoda.

- Najvažnije preporuke Svjetske banke za BiH su da se vlasti moraju fokusirati na ekonomske reforme, obezbijediti pomoć socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva, napraviti strategiju upravljanja dugom, poboljšati poslovno okruženje, ojačati superviziju i finansijsku disciplinu, poboljšati koordinaciju fiskalne politike i sprovesti bolne reforme za stvaranje održivog zdravstvenog i penzionog sistema - istakla je Hlivnjakova i upozorila da zemlja koja se zadužuje treba da se zadužuje svrsishodno.

Direktor Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn

istakla je da je spoljna potražnja bila pokretač ekonomskog rasta u 2014. godini kada je u pitanju pomenuta regija.

- Međutim, politička neizvjesnost i smanjenje investicija su otežali posljedice razornih poplava koje su pogodile regiju u 2014. godini. Rast od samo 0,2 procenta je nedovoljan da bi se unaprijedio životni standard ili smanjila velika stopa nezaposlenosti u regiji - rekla je Goldštajn.

Svjetska banka očekuje da će privreda BiH u ovoj godini porasti za 1,5 odsto, dok bi jugoistočna Evropa trebalo da ostvari privredni rast od 1,3 odsto.

Najvažnije preporuke Svjetske banke za BiH

 

- Fokusiranje na ekonomske reforme

- Pomoć socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva

- Izrada strategije upravljanja dugom

- Poboljšanje poslovnog okruženja

- Jačanje supervizije i finansijske discipline

- Sprovođenje bolnih reformi za stvaranje održivog zdravstvenog i penzionog sistema

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana