Svijetu prijeti fiskalna kriza

Glas Srpske
Svijetu prijeti fiskalna kriza

VARŠAVA - Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Štraus-Kan upozorio je da svijetu prijeti nova ekonomska kriza, ovoga puta fiskalna, ako se vlade ne pozabave alarmantnim rastom zaduženja javnih finansija, prenijele su agencije.

On je rekao da je, ako se ne posveti pažnja ovom problemu, neminovna fiskalna kriza.

- Da povrate povjerenje, države bi morale da obznane svoje strategije konsolidacije javnih finansija i da počnu da ih sprovode već sada - kazao je Štraus-Kan.

On je tokom boravka u Poljskoj rekao da svijet mora da rješava nedostatke finansijskih sistema koji su do sada podsticali enormno zaduživanje, a na štednju.

- Poljska se izdvaja iz regiona, jer je dugoročni proces izgradnje institucija u procesu pristupanja EU ovoj zemlji pomogao da kreira odgovornu ekonomsku politiku. Posljednjih godina ovo je pomoglo da se u Poljskoj izbjegnu pretjerivanja kakva znamo iz mnogih drugih krajeva, gdje su bum kredita i veliki deficit platnog bilansa pogoršali ekonomsko stanje - kazao je Štraus-Kan.

Šef MMF-a pohvalio je odluku Poljske da odloži prelazak na evro, ali je upozorio da bi ulazak u evrozonu ovoj zemlji trebalo da ostane prioritetni cilj.

- Plan poljske vlade da odloži prelazak na evro u ovom trenutku je ispravan. Ipak, zemlja bi trebalo da zadrži osnovni cilj, a to je ulazak u evrozonu, što bi značilo dugoročnu finansijsku stabilnost - naglasio je Štraus-Kan i dodao da je cijeloj EU potrebna jača fiskalna arhitektura kako bi se funkcionisanje evrozone učinilo elastičnijim.

Grčka

Dominik Štraus-Kan rekao je da MMF Atini trenutno pomaže tehničkim ekspertizama.

- Uvijek smo spremni da razmotrimo molbu za finansijsku pomoć za naše zemlje članice - kazao je Štraus-Kan odgovarajući na pitanje o eventualnim pozajmicama MMF-a Grčkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana