Svijetla budućnost za tekstilce u Trebinju

Ratomir Mijanović
Svijetla budućnost za tekstilce u Trebinju

Trebinje - Vlada RS je spremna da održi i proširi tekstilnu industriju u Hercegovini, a to ćemo uraditi i u drugim dijelovima RS s ciljem zapošljavanja što više radnika.

Ovo je u petak u Trebinju poručio ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić prilikom posjete preduzeću "Trend-teks", koje radi u prostorijama bivšeg "Novoteksa". On je naveo da je Vlada RS kupovinom "Novoteksa" u stečaju uspjela da vrati dio proizvodnog programa u hale nekadašnje tekstilne industrije.

- Sa "Trend-teksom" smo dogovorili da i dalje razvijamo partnerstvo, da podržavamo njihov razvoj u Hercegovini i drugim dijelovima RS, zavisno od interesa ovog preduzeća - naveo je Đokić.

On je rekao da u bivšem "Novoteksu" ima prostora za još proizvodnih linija, te da su u toku razgovori sa nekim partnerima koji žele da iznajme proizvodne hale.

U menadžmentu "Trend-teksa" su naveli da se tekstilna industrija u Trebinju održala zahvaljujući Vladi RS, čiji su strateški partner. Istakli su da ovo preduzeće ima u planu da sa 150 broj zaposlenih poveća na 250 i da ostvari godišnji devizni priliv od oko 2,5 miliona KM.

"Trend-teks" šije zaštitnu opremu koju izvozi u Njemačku, Švedsku, Dansku, Poljsku i Francusku.

Na pitanje novinara zašto su u ovom preduzeću isplaćivane plate ispod zagarantovanog minimalca, vlasnik "Trend-teksa" Šućko Hadžijakupović je odgovorio da su to bili samo pojedinačni slučajevi.

- Prosečna plata je veća od 400 KM, a ima radnika koji zarade i po 700 KM. Nedavno smo isplatili svega nekoliko plata od 200 KM, ali to su pojedinačni slučajevi i to zbog ponašanja radnika prema preduzeću - kazao je on.

Đokić je rekao da Vlada RS nije mogla da predvidi da će dio njemačkog "Štajmana" otići u stečaj, što je prouzrokovalo probleme tekstilne industrije "Biteks" u Bileći.

- Vodimo razgovore sa novim partnerom, koji je spreman da uzme u zakup "Biteks" i nadam se da ćemo uspjeti - kazao je on.

Đokić se nada i da će "Biteks" završiti započete proizvode za bivšeg njemačkog partnera, kao i da će "Štajman" uspjeti da obezbijedi novac koji duguje bilećkim tekstilcima.

Na pitanje da li će Vlada RS pomoći u isplati plate koju su radnice "Biteksa" tražile da bi se vratile na posao, Đokić je odgovorio da će Vlada pomoći da se ovo preduzeće transformiše i pripremi za saradnju sa novim partnerom.

"Elektro-Hercegovina"

Petar Đokić je rekao da "Elektro-Hercegovina" mora pojačati napore radi naplate dugova hercegovačkih preduzeća i ustanova, jer će taj novac biti usmjeren i za investicije u sektoru energetike.

Nakon razgovora sa direktorom ovog preduzeća Draganom Savićem u Trebinju, Đokić je izrazio zadovoljstvo što su u smanjeni distributivni gubici ispod deset odsto. Savić je rekao da je naplata za prva tri mjeseca ove godine bila 101 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je bila 99 odsto, dok gubici na mreži iznose 9,90 odsto, a 2015. godine su kumulativno iznosili 10,31 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana