Svijet u novoj opasnoj krizi

Glas Srpske
Svijet u novoj opasnoj krizi

SIDNEJ - Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik rekao je da problem duga zemalja Evrope znatno više zabrinjava nego srednjoročne i dugoročne posljedice smanjivanja kreditnog rejtinga SAD koje je izazvalo paniku na tržištu.

On je upozorio da je svjetska privreda ušla u novu, opasnu fazu koja razvijenim zemljama ostavlja vrlo malo "manevarskog prostora".

- Na početku smo nove i drugačije oluje, ova kriza nije kao ona iz 2008. godine. Za posljednje dvije sedmice pošli smo od jedva postignutog oporavka - i to uz dobar rast u zemljama u razvoju i drugim, kao što je Australija, i uz nešto uzdržaniji rast u razvijenim zemljama, i stigli do nove i opasnije faze - rekao je Zelik, prenijele su agencije.

On je istakao da kriza u zoni evra "može biti najvažniji problem" privrede svijeta i pozvao evropske države da što prije preduzmu nužne mjere.

- Pouka iz 2008. godine je to da što se duže čeka, mjere moraju biti grublje - rekao je Zelik i pozvao premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona da, uprkos nemirima, ostavi na snazi "neophodne mjere štednje".

Zelik je ukazao da će sadašnja kriza "istorijski gledano vrlo brzo" premjestiti ekonomsku moć sa zapada u Kinu.

Ugledni njujorški Institut za istraživanje trendova tvrdi u najnovijem izvještaju da je drugi talas krize samo nastavak najvećeg ekonomskog kolapsa, koji takozvane spasonosne mjere neće okončati.

Od Njujorka do Pariza, finansijska tržišta i dalje su u pripravnosti poslije "lude sedmice" završene zatišjem, ali strahovanje za stanje privrede u svijetu podriva povjerenje investitora.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi i njemački kancelar Angela Merkel sastaće se sutra da bi razgovarali o upravljanju privredom u zoni evra.

Investitori očekuju da se konkretizuju mjere za sprečavanje da se kriza državnog duga proširi na velike zemlje, poput Italije i Španije, treće i četvrte ekonomije zone evra.

Pošto su izbjegle krah, većina berzi prošle sedmice pretrpjela je štetu.

U Njujorku, vodeći indeks "Dau Džons" izgubio je 1,53 odsto, Pariz 1,97 odsto, Milano 0,87 i Madrid 0,28 odsto. Pad je bio najoštriji u Tokiju (-3,61 odsto), a posebno u Frankfurtu (-6,5 odsto), dok je London je završio sedmicu u plusu (+1,39 odsto).

Američki predsjednik Barak Obama priznao je da se njegova zemlja suočava sa veoma teškim ekonomskim izazovima.

Berze u BiH

Vrijednost indeksa šest najlikvidnijih akcija Banjalučke i Sarajevske berze (BATX) koje objavljuje i računa Bečka berza na kraju prošle sedmice imala je pad od 1,21 odsto i iznosila je 813,95 poena, podaci su Bečke berze.

Sastav ovog indeksa nije iskazivao promjene i dalje najveće učešće u njemu imaju "BH Telekom" od 26,04 odsto i "Telekom Srpske" od 25,20 odsto.

"Elektroprivreda BiH" ima učešće od 16,27 odsto, "Bosnalijek" 15,01 odsto, Fabrika duvana Sarajevo 12 odsto i Nova banka AD Banjaluka 5,48 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana