Svijet se oporavlja brže od očekivanja

Glas Srpske
Svijet se oporavlja brže od očekivanja

VAŠINGTON - Predstojeće prognoze globalnog ekonomskog rasta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sigurno će biti revidirane naviše, jer se svijet oporavlja brže od očekivanja, rekao je zamjenik direktora MMF-a Džon Lipski, prenijele su agencije.

On je kazao da se oporavak svijeta od ekonomske krize dešava brže i jače od onoga što se predviđalo u drugoj polovini 2009. godine.

- Pojačani optimizam u oporavak i stvarni rezultati odraziće se na to da predstojeća prognoza MMF-a bude pozitivnija nego ranije - naglasio je Lipski.

Prema njegovim riječima, 2010. godina započela je sveopštim optimizmom, što je i te kako ohrabrujuće.

- Poboljšane ekonomske okolnosti odraziće se i u predstojećim izvještajima o poslovanju sa finansijskih tržišta - istakao je Lipski.

U posljednjem izvještaju MMF-a od oktobra prošle godine, prognoziran je rast svjetske ekonomije za 3,1 odsto u 2010. godini, poslije 1,1-odstotnog pada aktivnosti u 2009. godini.

MMF je tada prognozirao da će bogate zemlje zabilježiti 1,3 odsto rasta, dok će zemlje u razvoju i ekonomije u nastajanju predvoditi oporavak s rastom od 5,1 odsto u 2010. godini.

I Evropska komisija prognozirala je da bi ekonomska situacija u svijetu u 2010. godini trebalo da bude mnogo bolja nego lani, a potpuni oporavak od krize najavili su tek za 2011. godinu.

Komisija je krajem prošle godine objavila da je evrozona u trećem tromjesečju iskoračila iz recesije, ostvarivši rast aktivnosti za 0,5 odsto na tromjesečnom nivou.

Oprez

Džon Lipski je naglasio da još uvijek postoje razlozi za oprez usljed postepenog izlaska svijeta iz recesije, upozorivši na visoku stopu nezaposlenosti i krhke finansijske sisteme u naprednim ekonomijama, te pozvao vlade širom svijeta da u 2010. godini nastave sa sprovođenjem opsežnih programa javne potrošnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana