Svijet očekuje globalna recesija

Glas Srpske
Svijet očekuje globalna recesija

VAŠINGTON, TOKIO - Recesija u SAD biće najduža od Drugog svjetskog rata, a i globalna privreda će ove godine, prvi put od tada, zabilježiti pad, prenio je business.hr.

Radna mjesta u američkoj industriji rapidno nestaju, inflacija jača, nezaposlenost alarmantno raste, a gladni ljudi formiraju redove pred javnim kuhinjama.

Zemlje u razvoju suočavaju se sa deficitom od 270 do 700 milijardi dolara ove godine, saopštila je Svjetska banka, upozoravajući da međunarodne institucije same ne mogu ispuniti tu prazninu. Deficit nastaje, "jer kreditori privatnog sektora izbjegavaju zemlje u razvoju i samo jedna četvrtina tih zemalja ima sredstva da spriječi rast siromaštva", navodi se u saopštenju, prenijela je Srna.

- Moramo da djelujemo u pravo vrijeme suočeni sa rastućom krizom koja pogađa ljude u zemljama u razvoju - kaže predsjednik Svjetske banke Robert Zelik.  Svjetska banka predviđa i da će doći do pada svjetske trgovine na najniži nivo u posljednjih 80 godina.

Globalna finansijska kriza lani je smanjila vrijednost imovine širom svijeta za čak 50.000 milijardi dolara, objavila je u ponedjeljak Azijska razvojna banka (ADV). Azijske zemlje u razvoju pretrpjele su veće gubitke vrijednosti imovine od ijedne druge grupe tržišta u nastajanju i to u visini 9.600 milijardi dolara, kaže se u najnovijoj studiji ADV-a.

- Aktuelna kriza daleko je najgora od svih koje su pogodile svjetsku privredu od Velike depresije - rekao je predsjednik ADV-a Haruhiko Kuroda.

Evrozona

EU treba da olakša mjere za ulazak u evrozonu, da bi pomogla evropskim zemljama suočenim sa ekonomskom i finansijskom krizom, izjavio je juče direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Tomas Mirou, prenosi Srna.

- Evropska komisija treba da pošalje jasan signal solidarnosti istočnoevropskim zemljama - rekao je Mirou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana