Svijet još nije u postkriznom periodu

Glas Srpske
Svijet još nije u postkriznom periodu

VAŠINGTON - Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Štros-Kan upozorio je da je vrhunac krize prošao, ali da svijet još nije u postkriznom periodu.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka grupe G-20 bogatih i zemalja u razvoju, te manje grupe G-7 industrijski najrazvijenijih zemalja, okupili su se u Vašingtonu na razgovorima o globalnom privrednom oporavku i opasnostima koje mu prijete od visokih cijena nafte, ogromnih dugova nekih zemalja i katastrofa koje su pogodile Japan. Ministri vodećih svjetskih privreda sastali su se uoči proljećnog zasjedanja Svjetske banke i MMF-a koje se održava od 15. do 17. aprila.

- Oporavak jača, ali svi moraju biti svjesni da to nije oporavak koji želimo jer je neuravnotežen između zemalja, a i unutar pojedinih zemalja. To je razlog zašto je nesigurnost još jako visoka - istakao je Štros-Kan i naglasio da će oporavak malo značiti ako se pokaže samo u makroekonomskim pokazateljima, a ne pretoči se u radna mjesta.

Povodom početka proljećnog zasjedanja Svjetske banke i MMF-a predsjednik Svjetske banke Robert Zelik rekao je da se svijet izvlači iz ekonomske krize, ali da je sve više siromašnih i onih koji bi to mogli postati zbog visokih cijena hrane.

- Svijet se izvlači iz krize, finansijske i ekonomske, ali suočavamo se s drugim rizicima i burnim promjenama - rekao je Zelik, prenose agencije.

Kao rizike, on je naveo visoke i nepostojane cijene hrane, visoke cijene goriva, zatim politička previranja na Srednjem istoku i u Obali Slonovače, prirodne katastrofe, rast inflacije u ekonomijama u usponu i problem dugova u Evropi.

Prema podacima Svjetske banke, cijene hrane u svijetu sada su 36 odsto više nego prije godinu i ostaju nestabilne, povećavajući siromaštvo. Prema istim podacima, još deset odsto rasta svjetskih cijena dovelo bi još deset miliona ljudi ispod linije krajnjeg siromaštva, od 1,25 dolara dnevno, a povećanje od 30 odsto dovelo bi do još 34 miliona krajnje siromašnih.

Na proljećnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke učestvovaće i predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, koji će u ponedjeljak, 18. aprila održati predavanje u prestižnoj Heritidž fondaciji.

Rizične ekonomije

Članice Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu nemaju iste stavove povodom plana da se objavi lista zemalja koje bi mogle da predstavljaju sistemski rizik po globalnu stabilnost, izjavila je ministar finansija Francuske Kristina Lagard.

Na sastancima u Vašingtonu, ministri finansija G-20 trebalo bi da dogovore sistem koji bi zaštitio svjetsku ekonomiju od rizika koje nose ekonomski disbalansi u pojedinim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana