Svijet izbjegao finansijsku katastrofu

Glas Srpske
Svijet izbjegao finansijsku katastrofu

VAŠINGTON - Svjetska privreda se zahvaljujući preduzetim mjerama "malo udaljila od finansijske katastrofe", odnosno kraha globalnog finansijskog sistema, što se može smatrati "dobrom viješću" kada je riječ o situaciji u borbi sa finansijskom krizom, ocijenio je glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Olivije Blanšar, javio je Tanjug.

- Loša vijest je to što je kriza počela da ispoljava znatno veći i dublji uticaj na realnu privredu - ukazao je Blanšar i dodao da, kao rezultat, MMF sada "nije previše siguran" ni u svoje posljednje prognoze, prema kojima se oporavak privrednog rasta u razvijenim zemljama očekivao 2010. godine.

Prema njegovoj ocjeni, primarni zadatak sada je "gašenje požara", a šta je za to potrebno uraditi - "jasno je, ali nije lako". Neophodno je, s jedne strane, održavati bankarsko-finansijski sistem stabilnim, a sa druge - podsticati tražnju, ograničiti pad proizvodnje, povratiti povjerenje.

Kako su u mnogim zemljama, "naročito u SAD i Japanu", mogućnosti uticaja na situaciju pomoću kreditno-monetarne politike praktično iscrpljene, u prvi plan izlaze finansijsko-buyetske mjere - rekao je Blanšar.

Osvrćući se na to šta će biti "poslije krize", on predviđa da će vlade većine zemalja morati da se pozabave znatno naraslim dugovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana