Svi radnici ostaju, slijedi obnova firme

Marijana Miljić
Svi radnici ostaju, slijedi obnova firme

BANjALUKA - Novi vlasnik Zavoda distrofičara Banjaluka, Vlada Republike Srpske, zadržaće svih 58 radnika, od čega 36 radnika-invalida, te će modernizovati opremu i zadržati osnovnu djelatnost preduzeća.

Rekao je ovo juče "Glasu Srpske" stečajni upravnik u Zavodu Radovan Radulj i dodao da je na licitaciji za prodaju imovine ovog preduzeća, koja je održana u ponedjeljak, Vlada RS bila jedini ponuđač.

Radulj je naglasio da, iako je imovina Zavoda distrofičara procijenjena na više od tri miliona maraka, Vladi je prodata za 1.138.100 maraka, što je trećina od procijenjene vrijednosti.

- Kupovinom ovog preduzeća, Vlada RS je preuzela na sebe odgovornost da nastavi djelatnost kojom se preduzeće bavi, zatim da renovira objekte firme u roku od godinu, te da trajno zbrine radnike invalide - rekao je Radulj.

Prema njegovim riječima obnova preduzeća neće koštati manje od 250.000 maraka. Radulj je dodao da će Vlada RS u roku od trideset dana uplatiti novac za kupovinu Zavoda, te da će uporedo biti imenovan direktor ovog preduzeća.

Predstavnik radnika Zavoda distrofičara Miodrag Dobrijević kaže da je najvažnije što će svi radnici ostati na poslu.

- Postoji mogućnost da, ako budemo imali posla, budu zaposleni i novi radnici - rekao je Dobrijević i dodao da je oprema u ovom preduzeću dotrajala, te radnici teško obavljaju svoj posao.

Prema njegovim riječima, Zavod distrofičara, koji se bavi izradom uputnica, zdravstvenih kartona i ostalog potrebnog materijala, najviše posla obavlja sa Kliničkim centrom Banjaluka.

Banjalučki Zavod distrofičara otišao je u stečaj krajem 2009. godine, a prva licitacija za prodaju imovine preduzeća održana je 12. decembra 2010. godine u Okružnom privrednom sudu Banjaluka i tada niko nije bio zainteresovan za kupovinu imovine ove firme.

Dugovi

Miodrag Dobrijević kaže da su dugovanja Zavoda distrofičara mnogo veća od vrijednosti za koju je preduzeće prodato. Najviše novca od Zavoda potražuje Poreska uprava RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana