Svega desetak srpskih kompanija na tržištu

Glas Srpske
Svega desetak srpskih kompanija na tržištu

BEOGRAD - Desetak srpskih firmi ima svoja predstavništva u Hrvatskoj i bori se na tom tržištu za svoju što bolju poziciju. To su podaci Privredne komore Srbije i Hrvatske privredne komore, javila je Radio-televizija Srbije.

- Osnovni razlozi što srpske kompanije ne ulaze u Hrvatsku su i dalje prisutna negativna percepcija proizvoda iz Srbije na tržištu Hrvatske, nekoliko do sada neuspješnih pokušaja privatizacije hrvatskih firmi od strane srpskih preduzeća, ali i neotklanjanje necarinskih barijera - kažu u Privrednoj komori Srbije.

Najzvučnija imena srpskih firmi u Hrvatskoj su: "Galeb Group", "A & S Union", "ARMA-ADRIA", "Metalac-Promometal", "Komtrejd", "Saol", "Prince aviation" te "Frigoterm".

U materijalu privrednih komora dalje stoji da u Srbiji posluje više od 200 hrvatskih firmi, među kojima su na primjer "Podravka", "Agrokor grupa", "NEKSE grupa", "Kroacija osiguranje", "Vindija", "Magma", "Lura", "Kraš", "Atlantik grupa", "M-profil", "Dukat", "Gavrilović", "Biljemerkant", "DIV", "Konstruktor inženjering", "INA", "FIMA grupa", "Pastor grupa", "TDR" ...

Predsjednik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević kaže da opravdanih razloga za mali broj srpskih firmi na području Hrvatske ne vidi, ali ipak ističe nekoliko stvari koje očigledno stvaraju probleme preduzetnicima iz susjedne zemlje.

- Činjenica je da je u Hrvatskoj proces privatizacije bio u vrijeme kada se Srbija suočavala sa svojim unutrašnjim problemima na političkom i privrednom planu tako da u to vrijeme i nije bilo realnih mogućnosti za određena ulaganja. Takođe, percepcija javnosti i plasiranje u medijima slike kako u Hrvatskoj srpski kapital nije dobrodošao ne pomaže privlačenju ulagača - upozorava Vidošević.

Još dodaje da uprkos svemu postoje uspješni primjeri ulaganja na obje strane, no još je mnogo manji broj realizovanih ulaganja iz Srbije u Hrvatsku nego obrnuto.

-         Upravo zbog toga je unazad nekoliko godina Hrvatska privredna komora i sama organizovala i učestvovala u brojnim skupovima putem kojih se nastojalo prikazati srpskoj javnosti da je ulaganje iz Srbije u Hrvatsku i očekivano i dobrodošlo - podsjeća Vidošević.

Prohodnost kapitala

Iz Privredne komore Srbije kažu da srpski preduzetnici žele na hrvatsko tržište, ali da se za taj jedan korak treba posložiti nekoliko bitnih stvari.

- Prvo, mora se osigurati prohodnost za srpski kapital u Hrvatskoj i tu se nadamo i očekujemo punu podršku hrvatskih državnih struktura. A onda aktivnosti treba usmeriti na ofanzivniji marketing srpske privrede, organizaciju susreta privrednih delegacija - poručuju iz Privredne komore Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana