Sve više oštećenih u internet trgovini

Tanja Šikanjić
Sve više oštećenih u internet trgovini

BANjALUKA - Zbog nedovoljne upućenosti o pravilima kupovine putem interneta, potrošači u Republici Srpskoj, usljed "onlajn" načina plaćanja, sve češće bivaju oštećeni. Ukoliko su njihova prava ugrožena od strane kompanije koja posluje u nekoj od stranih zemalja, gotovo da ne postoji način da se te kompanije kazne.

To tvrde u udruženjima potrošača i Agenciji za informaciono društvo RS.

Ističu da iako u Srpskoj veoma malo potrošača koristi mogućnost kupovine putem interneta, u prošloj godini je udruženjima potrošača pristiglo nekoliko pritužbi građana, koji su oštećeni usljed onlajn trgovine.

U udruženjima potrošača kažu da je edukacija kupaca o pravilima i potencijalnim rizicima elektronske trgovine neophodna.

- To je jedna od oblasti gdje za sada potrošači nisu zaštićeni, jer su u pitanju velike kompanije koje posluju u svijetu i tu se radi o međunarodnoj vrsti spora. U tom slučaju trebalo bi kontaktirati međunarodne organe i vlasti u drugim zemljama, a trenutno se niti jedna institucija kod nas ne želi baviti tim poslom i u tom slučaju je potrošač prepušten sam sebi - objašnjava izvršni direktor udruženja potrošača "Plava sfera", Daniel Malić.

Dodaje da se pritužbe potrošača najčešće odnose na kompanije koje se bave igrama na sreću, gdje se dešavalo da, iako postoje serveri u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, korisnicima koji su uplaćivali novac za igre na sreću, naknadno budu ukinuti računi i onemogućen pristup novcu.

Direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević takođe naglašava da u rješavanju takvih sporova,   nadležnost ima nacionalno zakonodavstvo gdje je sjedište kompanije na koju kupac ima pritužbu.

- Dakle, ukoliko neko ima pritužbu iz RS, a poslovao je sa nekom firmom koja se nalazi na teritoriji SAD-a, on ima mogućnost tužbe po pravnim pravilima i zakonodavstvu SAD-a, odnosno države u kojoj se nalazi firma - kaže Rajčević.

Dodaje da u tom slučaju dolazi do neke vrste međunarodnog spora, koji se nikako ne isplati u slučaju manjih novčanih iznosa, za koje je kupac oštećen, zbog same procedure pokretanja spora, kao i putnih i drugih troškova.

- Zato i postoji tendencija na nivou Evropske unije, da se kroz direktive što više unificiraju pravila u ovoj oblasti, koja bi važila za sve države članice EU - objašnjava Rajčević.

Nepoznanica

Sekretar Udruženja potrošača RS Dragovan Petrović, ističe da prema procjenama udruženja, svega nekoliko procenata stanovništva u Srpskoj trguje putem interneta.

- Zbog nepoznavanja te oblasti, procenat stanovništva koji kupuju putem interneta je ispod deset procenata, jer na domaćim prostorima još uvijek postoji bojazan od mogućnosti zloupotrebe takvog načina trgovine - kaže Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana