Sve više milionera u svijetu

Glas Srpske
Sve više milionera u svijetu

NjUJORK - Prema anketi rađenoj na milionerima iz 25 zemalja, koju je sprovela finansijska i konsultantska kuća “Dilojt”, očekuje se da će do 2020. godine javne i privatne investicije najbogatijih porodica porasti na 202 biliona dolara, odnosno više nego dvostruko u odnosu na ovogodišnjih 92 biliona.

 

U međuvremenu, u razvijenom svijetu broj porodica sa više od milion dolara takođe će se povećati za dvije trećine, odnosno na 55,5 miliona i više nego dvostruko, na deset miliona, na tržištima u razvoju poput Kine, Indije i Brazila, prenose portali.

“Dilojt” predviđa, međutim, da će većina najbogatijih svjetskih porodica biti koncentrisana na području SAD i Evrope.
“Dilojt” navodi da Kina, Brazil, Rusija i druga tržišta u razvoju pogođena ekonomskim rastom, cijenom robe i razvojem privrede stvaraju svoje milionere mnogo bržim tempom nego već razvijena tržišta.

Do 2020. godine, sa 3,6 biliona dolara i Kina će se vjerovatno pridružiti redovima top deset najbogatijih ekonomija, dok će prosječni indijski milioner biti bogatiji nego prosječni američki milioner.

“Dilojt” takođe očekuje da će Kina i dalje biti pokretačka snaga rasta bogatstva milionera na tržištima u razvoju, a za njom će slijediti Brazil i Rusija, dok će na razvijenim tržištima Australija i Singapur ostvariti najbrži rast milionerskih domaćinstava.
S druge strane, milioneri u Singapuru, centru upravljanja imovinom na Dalekom istoku, mogli bi do 2015. godine da premaše Švajcarsku, koja je s 4,5 miliona dolara, koliko je “težak” prosječan milioner, na vrhu svjetske liste po broju milionera, navodi se u studiji “iOdžford Economicsa”.
Bogatstvo koje je studijom zahvaćeno uključuje akcije i ostale investicije, nematerijalnu imovinu, primarno mjesto stanovanja, održivost, poslovne udjele i drugu imovinu.

Luksuzna roba

Izgledi tržišta luksuzne robe u SAD i Evropi znatno su se poboljšali u posljednjih nekoliko mjeseci, zaključila je konsultantska kuća “Bejn end ko”.

- Ako je 2009. bila godina kada su kupci stisnuli svoje novčanike, zastrašeni finansijskom krizom, a 2010. ih počeli pomalo otvarati, tada bi 2011. godina trebalo da svjedoči povratku potrošnje luksuzne robe - navode u ovoj kući.

Kupci iz Kine već su svjetski kupci broj dva luksuzne robe, odmah iza onih iz SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana