Sve lošija situacija u bankarskom sektoru

Glas Srpske
Sve lošija situacija u bankarskom sektoru

LONDON, VAŠINGTON - Uprkos relativno stabilnim uslovima na kratkoročnim kreditnim tržištima, banke širom svijeta i nadalje se bore sa rastućim gubicima i skokom loših zajmova te najavljuju smanjenje broja zaposlenih, dok cijene njihovih dionica nastavljaju kliziti.

Nakon što je američki bankarski gigant Sitigrup najavio dramatični potez otpuštanja 52.000 zaposlenih, odnosno 15 odsto svoje radne snage u nastojanju da obnovi svoje finansijsko zdravlje, britanska banka HSBC nagovijestila je juče da će smanjiti još 500 radnih mjesta u Aziji. U septembru je bila nagovijestila otpuštanje 1.100 zaposlenih.

Britanski Berklis, suočen s kritikama svojih dioničara zbog odluke da uzme 5,8 milijardi funti potrebnog kapitala od investitora s Bliskog istoka pod težim uslovima od onih koje mu je nudila britanska vlada, juče je objavio kako svojim izvršnim direktorima neće isplatiti bonuse za ovu godinu. Ranije je to učinio i švajcarski UBS. Berklis, jedan od četiri najveće britanske banke, odbio je da prihvati kapitalnu injekciju od vlade tešku 37 milijardi funti, zabrinut zbog uslova koji bi mu bili nametnuti prihvaćanjem te ponude.

I nekada smatrane relativno imunim na globalnu kreditnu krizu, japanske banke sada imaju problema s prikupljanjem potrebnog novca, pogođene slabljenjem domaće privrede i velikom izloženošću domaćem tržištu dionica.

Juče je Micubiši UFJ objavio pad šestomjesečnog profita za čak 64 odsto, navevši kao razlog upravo recesiju u Japanu i gubitak u svom dioničkom portfelju.

Berze

MSCI indeks dionica na svjetskim berzama potonuo je juče jedan odsto, te je od početka mjeseca na gubitku 11 odsto, a od početka godine otprilike 48 odsto.

Na evropskim berzama indeksi su bili u minusu nešto više od jedan odsto, a najveći gubitnik je bankarski sektor. Cijene bankarskih dionica u minusu su bile od 2,3 do 7,3 odsto. MSCI indeks dionica tržišta u razvoju potonuo je tri odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana